VLADA 'ODRIJEŠILA KESU'

Tko se želi vratiti u Hrvatsku moći će dobiti do 200.000 kuna. I to nije sve!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Vlada nudi povratnicima 150.000 kn za samozapošljavanje te 50.000 kn za povratak. Uz to, onima koji svoje poslovanje presele u slabije razvijene dijelove Hrvatske, nudi se 25.000 kn

Vlada će novim mjerama pokušati popraviti demografsku sliku Hrvatske.

U iščekivanju konačnih rezultata ovojesenskog popisa stanovništva, Vlada je odlučila “odriješiti kesu” i privući one koji su se iselili u inozemstvo u posljednjih nekoliko godina.

Tako će povratnicima ponuditi poticaj za samozapošljavanje u iznosu od 150.000 kuna te još 50.000 kuna samo za povratak, piše Jutarnji. Oni koji svoje poslovanje žele premjestiti iz bogatijih u manje razvijene krajeve Hrvatske, uz novac za samozapošljavanje, mogu dobiti i dodatnih 25.000 kuna za selidbu.

Traženje KV radnika

Ovi poticaji moći će se koristiti od 1. siječnja sljedeće godine putem mjere “Biram Hrvatsku”, koja će biti predstavljena u četvrtak na Vladi. Iz Ministarstva rada poručuju da se time želi osigurati kvalificirana radna snaga diljem zemlje. Poticaji će biti podijeljeni u dva segmenta. Jedan će se baviti povratnicima iz EU, a drugi ekonomskom migracijom u slabije razvijene krajeve Hrvatske.

Očekuje se da bi Vlada mogla povećati poticaje za samozapošljavanje u zelenim i digitalnim industrijama na 150.000 kuna plativih u dvije godine. Trenutni poticaji iznose 130.000 kuna, a prema dostupnim podacima, 85 posto korisnika koji su prije pandemije pokrenuli posao i dalje radi.

Poticaji za pripravnike, invalide…

Povećat će se i poticaji za pripravnike. To znači da će tvrtka koja zaposli pripravnika sa srednjoškolskim obrazovanjem dobiti mjesečni paušal do 50.000 kuna godišnje, odnosno 60.000 kuna za zaposlenog s visokoškolskim obrazovanjem.

Sufinancirat će se i troškovi plaća u zelenim i digitalnim djelatnostima za osobe u nepovoljnom položaju te one s invaliditetom. Za osobe u nepovoljnom položaju država će poslodavcima isplaćivati so 45.000 kuna godišnje, a za osobe s invaliditetom do 70.000 kuna. Sve ove mjere vrijede milijardu kuna, a novac je osiguran u državnom proračunu, Europskom strukturnom fondu te Nacionalnom planu otpornosti i oporavka., prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari