TODORIĆ IZA REŠETAKA? Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv uprave Agrokora: ‘Dalje je na DORH-u da učini svoje’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

‘Forenzičari trebaju ispitati svaku stavku neprijavljenih troškova i doznati gdje je razlika u novcu zaista otišla’, kazao je Ramljak te poručio kako je već podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Agrokoru, protiv onih koji su 2016. bile u upravi kompanije.

Ključni događaji

16:27 ‘Garantiram vam da nijedan građanin Hrvatske neće vraćati ove dugove’
16:22 Ramljak: ‘Iznenadio me frapantni iznos koji uspijeva godinama biti sakriven’
16:16 ‘Bit će tu jako puno civilnih tužbi’
16:15 ‘Sve je izgledalo fantastično dok nije puklo, bilo je tu prebacivanja privatnih troškova ljetovanja, helikoptera…’
16:12 Ovdje možete pogledati cjelokupne nalaze revizije za Agrokor Grupu i Agrokor
16:07 Ramljak: ‘Ne smijem voditi polemiku kroz medije s Todorićem, njemu je najteže’
15:56 Ramljak već podnio kaznenih prijavu protiv odgovornih osoba
15:52 Dobit se svake godine uvećavala i na račun nje su se isplaćivale dividende
15:50 ‘Uočene su računovodstvene nepravilnosti, koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje’

16:27
‘Garantiram vam da nijedan građanin Hrvatske neće vraćati ove dugove’

“Banke su u povijesti otpisivale dugove, ja vam garantiram da nijedan građanin Hrvatske neće vraćati ove dugove. Vidjet ćemo kako će nagodbe završiti, vidjeti kako ćemo se riješiti neprofitablinog dijela grupe”, izjavio je Ramljak.

16:25
DORH ne želi reći ništa o slučaju Agrokor

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) u ponedjeljak nisu željeli ništa reći o slučaju Agrokor i kaznenoj prijavi koju je protiv odgovornih osoba podnio izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

16:22
Ramljak: ‘Iznenadio me frapantni iznos koji uspijeva godinama biti sakriven’

“Mislio sam da sam sve vidio, iznenadio me iznos koji uspijeva godinama biti sakriven, a da nitko nije primijetio, locirao kakvih problema. Iznosi su frapantni da se tako lako daju prikriti”, poručio je Ramljak.

16:16
‘Bit će tu jako puno civilnih tužbi’

“Uvjeren sam da će biti jako puno civilnih tužbi u slučaju mešetarenja obveznicama”, rekao je Ramljak. Nije želio odgovoriti na pitanje jesu li Porezna ili neke druge institucije morale znati za ovakvo stanje u Agrokoru. Ramljak je rekao da si je netko “priskrbio nezakonitu korist”.

16:15
‘Sve je izgledalo fantastično dok nije puklo, bilo je tu prebacivanja privatnih troškova ljetovanja, helikoptera…’

“Pozajmice tvrtki Ivici Todoriću su išle 2015. i 2016. godine. Sigurno ima pozajmnica i za druge godine. Pozajmnice iznose oko 2,6 milijardi kuna, što sad isto pokušavamo naplatiti”, kazao je Ramljak, objasnivši da su kredit koji su dali bankari knjižili kao kredit, ali ovdje se nije knjižilo kao kredit.

“Sve je izgledalo fantastično dok nije puklo”, kazao je, a o prebacivanju privatnih troškova na kompaniju nije želio detaljno govoriti, tek je kazao da je tu bilo i ljetovanja i mondenih ljetovališta i helikoptera i raznih drugih troškova.

Koliki bi trebao biti otpis dugova – o tome je sada još rano govoriti, kad prijavimo tražbine, vidjet ćemo koliki će biti, dodao je Ramljak.

16:07
Ramljak: ‘Ne smijem voditi polemiku kroz medije s Todorićem, njemu je najteže’

“Od prvog sam dana zauzeo stav da na te blogove ne odgovaram, ali ne smijem voditi polemiku kroz medije s Todorićem, njemu je najteže, sam zna što je ovdje bilo i starno mu nikad u nijednom trenutku nisam želio loše. On je u situaciji da brani sebe napadom i mislim da će na nekom drugom mjestu moorati odgovoriti na puno pitanja”, kazao je Ramljak upitan za blog Ivice Todorića i njegovu najavu da će Ramljaka kazneno prijaviti.

15:56
Ramljak već podnio kaznenih prijavu protiv odgovornih osoba

“Forenzičari trebaju ispitati svaku stavku neprijavljenih troškova i doznati gdje je razlika u novcu zaista otišla”, kazao je Ramljak te poručio kako je već podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Agrokoru, protiv onih koji su 2016. bile u upravi kompanije.

15:52
Dobit se svake godine uvećavala i na račun nje su se isplaćivale dividende

U 2015. godini je prikazana dobit od 1,2 milijarde kuna, a u biti je koncern poslovao u gubitku 3,6 milijardi kuna. Sveukupno je vrijednost Agrokora smanjena za 21,7 milijardi kuna. Posebno je zanimljivo kako je Todorić skrivao troškove, a u zaključku se navode iznosi koji zajedno daju čak 8,2 milijarde kuna. Tu je skoro 3,9 milijardi kuna kredita koje je digao, 2,2 milijarde kuna operativnih i financijskih troškova, prikazao je da ima 2,1 milijarde kuna na računu kojih nije bilo.

Možda je to stavljeno na neki tranzitni račun, a revizori to nisu vidjeli, postoji ugovor prema kojemu će biti kompanija listana na burzi i da će troškovi listanja biti troškovi kompanije, sve ono vezano za taj projekt IPO-a dok se ne izađe na burzu, a kad vlasnik dobije novac od dionica vratiti će taj novac. Ako ne dođe do toga, tada ti troškovi postaju troškovi kompanije.

Unutar tih 2,2 milijarde kuna ima svakakvih troškova, no rekao bih da je 50 posto njih privatno, a dobit se svake godine uvećavala i na račun nje su se isplaćivale dividende.

15:50
‘Uočene su računovodstvene nepravilnosti, koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje’

“Tijekom revizije uočene su računovodstvene nepravilnosti, koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje”, a izvanredni povjerenik Ante Ramljak poduzeo je korake predviđene zakonom, stoji u prezentaciji revidiranih financijskih izvješća koju predstavlja izvanredni povjerenik.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari