POSTOJI DOBAR RAZLOG

Trstu silno porasla popularnost, u njega ponovno žele mnogi. Kako i ne bi, prosječna cijena stana je za ne povjerovati!

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Prema podacima agencije Imobilijara, u 2021. godini zabilježen je rast prodaje stanova u Trstu za 25 posto.

Trst, grad na krajnjem istoku Italije, blizu granice sa Slovenijom, ponovno je postao popularno mjesto prebivališta za mnoge stanovnike zemalja iz regije kojih je na njegovu širem području prijavljeno više desetaka tisuća.

A osim školovanja djece i zapošljavanja, mnoge ljude sa Balkana u taj grad na Jadranskom moru privlače i povoljne cijene nekretnina.

Većina stanova u ponudi morala bi se obnoviti

Web stranica Immobiliarea (Immobiliare.it), vodeće agencije za nekretnine u Italiji, trenutno nudi više od pedeset stanova u širem centru grada. Prosječna cijena je od 50.000 do 70.000 eura za jednosobne ili dvosobne stanove. Većina stanova u ponudi morala bi se obnoviti, iako ih ima iu dobrom stanju. Takav je, primjerice, dvosobni stan od 56 četvornih metara čija je cijena 67.000 eura, stoji u oglasima agencije. Renoviran je 2012. godine i nalazi se u četvrti Valmaura, gdje su nekada živjele radničke obitelji. Odatle je potrebno dvadesetak minuta autobusom do centra, piše BBC.

Prema podacima agencije za nekretnine u Italiji Audace Immobiliare, prosječna cijena četvornog metra u Duinu, luksuznom predgrađu Trsta pak iznosi 4850 eura po kvadratu.

Zašto je Trst popularan?

Prema podacima agencije Imobilijara, u 2021. godini zabilježen je rast prodaje stanova za 25 posto.

Mirjana Bubčić, vlasnica agencije za nekretnine, kaže da ljudi kupuju stanove koje onda uglavnom iznajmljuju.

Trst je posljednjih godina postao atraktivna turistička destinacija, pogotovo otkako je zabranjen ulazak brodova za kružna putovanja u Veneciju koji sada ovdje preusmjeravaju.

“Na cijene kvadrata najviše utječe oprema, zatim je li u novogradnji ili je starogradnja renovirana, te udaljenost od obale i parking mjesta.”

“Prosječna cijena kreće se od 1200 eura do 3500 eura po četvornom metru”, kaže ona.

Iako u ponudi ima novih i renoviranih stanova, i oni su traženi.

“U samom centru grada, poznatijem kao Borgo Tereziano, cijena najma dvosobnog stana od 50 četvornih metara u prosjeku je oko 1000 eura mjesečno.

Dnevni najam malog stana za dvije osobe je oko 100 eura u centru grada, kaže Bubčić.

Na što treba obratiti pozornost?

Kupci se trebaju dobro informirati prije nego što se upuste u takvu investiciju. Prije svega, akoje riječ o kupcima koji dolaze izvan EU, stan se ne može otuđiti niti prodati tijekom prvih pet godina trajanja ugovora o kreditu o kupnji stana.

“Apartmani se uglavnom iznajmljuju preko agencija koje uzimaju veliki postotak. Plinska instalacija, priključak vode ili struje, sve su to dugotrajne procedure. Samo za ugradnju običnog klima uređaja morate pozvati ovlaštenog majstora koji će vam uz obavljeni posao izdati i energetski certifikat, što je obavezno i ​​skupo”, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari