SVE MANJE BEBA

Video | U 2022. najmanje rođene djece u posljednjih 30 godina! U ovom dijelu Hrvatske je najteže…

Demografi poručuju – ovo je strateško pitanje i potrebne su ozbiljnije mjere

Marta je na svijet stigla jučer, a mama ju je jedva dočekala.

“Ona je moje prvo dijete iako imam 40 godina i spadam u starije mame. Teško se danas odlučiti na dijete, plaće su niske, teže je osigurati osnovne uvjete, a sve to je bitno za dolazak djeteta”, poručuje majka Martina Dušak.

Da se žene sve kasnije odlučuju na trudnoću potvrđuju liječnici. U ovoj bolnici broj poroda se posljednjih godina smanjio.

Voditeljica Odjela rađaone u KBC-u Sestre Milosrdnice, dr. sc. Vesna Gall kaže kako prvo dijete majke najčešće rađaju iznad 30-te, njih 30 posto. Imamo jedan trend pada broja poroda što zbog dobnih skupina, što zbog načina života, dužeg školovanja i sve kasnije ostvarenog dobrog financijskog statusa.

Situacija se može preslikati na cijelu državu. Prema podacima državnog zavoda za statistiku u prvih devet mjeseci ove godine rođeno je 25.729 beba, lani njih 36.508. Demografi upozoravaju ove godine moglo bi biti rođeno najmanje djece u povijesti.

“Vrlo vjerojatno će broj rođenih pasti ispod 35 tisuća, a broj umrlih mogao bi biti preko 60 tisuća. Nastavlja se ta silina prirodnog pada. To znači zatvaranje škola, manji broj učenika i manji broj razreda. Dakle, višak zaposlenih u sustavu obrazovanja”, objašnjava demograf Stjepan Šterc.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja imamo 54.755 učenika manje nego prije 10 godina, a ove godine u školu je krenulo 1 177 prvašića manje nego lani. U prosjeku u prvim razredima sjedi 13 učenika.

Ravnatelj OŠ Matije Petra Katančića u Valpovu, Dalibor Košutić ističe da su prošle godine prvi put u povijesti upisali smo samo dva prva razreda, ove godine tri, a svih godina prije situacija je bila bolja i redovito su upisivali po četiri razreda.

Demograf Stjepan Šterc poručuje da su potrebne ozbiljnije mjere koje će poticati roditeljstvo, povratak i zadržavanje mladih ljudi u Hrvatskoj.

Tvrdi, dječji doplatak mora biti na visini da osigurava mjesečnu egzistenciju, žene bi tijekom cijelog dopusta trebale imati punu plaću, a nezaposlene majke u tom razdoblju bi trebale imati prosječnu plaću, prenosi Zorana Čičak Kulić za danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari