ŠTO SE SVE MIJENJA 2023.?

U 2023. promjene i kod besplatnog dopunskog osiguranja: HZZO je povećao cenzus!

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je, temeljem odluke svog Upravnog vijeća, najavio u 2023. godini promjene koja se tiču usklađivanja cijena lijekova i pomagala te promjene prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je, temeljem odluke svog Upravnog vijeća, najavio u 2023. godini promjene koja se tiču usklađivanja cijena lijekova i pomagala te promjene prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Nova lista lijekova

To, ukratko, znači da je HZZO objavio novu listu lijekova – koja je stupila na snagu 23. prosinca – prema kojoj će se prema nižim cijenama prodavati 260 pakiranja lijekova.

Nova lista medicinskih pomagala

Što se nove Osnovne liste medicinskih pomagala tiče, na nju su stavljena nova – ali istovrsna – pomagala iz skupine obloga za rane te pomagala za urogenitalni sustav. Lista pomagala je stupila na snagu 20. prosinca.

Pravo na besplatno zdravstveno osiguranje za članove obitelji

HZZO je također donio odluku o tome tko će iduće godine imati pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje odnosno, na osiguranje plaćeno iz državnog proračuna.

To će s prvim danom 2023. biti svi kojima ukupan mjesečni prihod u prethodnoj kalendarskoj godini – iskazan po članu obitelji – nije prešao 2.251,71 kunu. To je 186,11 kuna viša cijena cenzusa u odnosu na prethodnu godinu za članove obitelji.

Pravo na besplatno zdravstveno osiguranje za samce

Pravo na plaćeno dopunsko zdravsveno osiguranje imat će i samci čiji mjesečni prihod u protekloj kalendarskoj godini nije premašio 2.814,64 kune. Njima je tako cenzus povećan za 232,64 kune.

Predavanje zahtjeva i datum primjene

Navedeni cenzusi primjenjivat će se od 1. siječnja 2023. godine, a svi koji su stekli ovo pravo mogu ga ostvarili predavanjem zahtjeva u najbližem uredu HZZO-a.

Prema Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, HZZO svake godine usklađuje prihodovni cenzus s promjenama u prosječnom indeksu potrošačkih cijena te s promjenama u prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj. Temeljem tog usklađivanja donosi se zatim odluka o tome tko će iduće godine imati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje plaćeno iz državnog proračuna, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari