PRIJETI MU IZRUČENJE SAD-U

U Australiji uhićen američki ‘Top Gun’. FBI ga je tražio jer je radio za kineske vlasti?

Foto: Pexels

Bivši američki vojni pilot i instruktor letenja koji je radio u Kini uhićen je u Australiji i uskoro bi mogao biti izručen SAD-u, pokazuju dokumenti australskog suda i podaci tvrtke.

Australska savezna policija uhitila je Daniela Edmunda Duggana (54) u petak u ruralnom gradu Orangeu u Novom Južnom Walesu, a on se isti dan pojavio pred sudom, prenosi CNN.

Izvor iz zrakoplovstva rekao je da je FBI tražio Duggana zbog njegova rada u Kini. Njegov odvjetnik, Dennis Miralis, rekao je da trenutno ne može komentirati slučaj. Dugganu je odbijena jamčevina i odveden je u obližnji zatvor Bathurst, potvrdila su dva izvora za spomenuti portal.

Uhićenje je uslijedilo istog tjedna kada je Britanija upozorila desetke bivših vojnih pilota da prestanu raditi u Kini ili će se suočiti s kaznenim progonom zbog nacionalne sigurnosti prema novim zakonima. Australija također istražuje slučajeve bivših vojnih pilota koji su bili pozvani da rade u Kini.

Duggan je bivši američki državljanin i australska savezna policija je postupala po američkom zahtjevu za njegovim uhićenjem prije mogućeg formalnog postupka izručenja, rekao je jedan od policijskih izvora za CNN.

Dugganovo će se pred sudom u Sydneyu pojaviti u studenom kako bi se razmotrio zahtjev za puštanje uz jamčevinu. Pojedinosti američkog uhidbenog naloga i optužbi s kojima se suočava su zapečaćene.

“Jedna je osoba uhićena 21. listopada 2022. u skladu sa zahtjevom Sjedinjenih Američkih Država za njezinim privremenim uhićenjem”, rekao je glasnogovornik Odjela državnog tužitelja u pisanoj izjavi. “Budući da je stvar pred sudom, ne bi bilo primjereno dalje komentirati.”

Duggan se preselio u Australiju nakon desetljeća u američkoj vojsci i pokrenuo tvrtku pod nazivom Top Gun Tasmania, zapošljavajući bivše američke i britanske vojne pilote da turistima nude vožnju u borbenim zrakoplovima, pokazuju podaci tvrtke i potvrđeni izvori iz zrakoplovstva. Također je upravljao bivšim vojnim zrakoplovima na australskim aeromitingima, rekla su tri pilota.

Web stranica Top Gun Tasmanije kaže da je Duggan upravljao letjelicama Harrier u američkim marincima i da je bio instruktor borbe u zraku. Preselio se u Peking 2014. i ubrzo nakon toga prodao Top Gun Tasmania, pokazuju dokumenti u Australiji za tvrtku.

Dugganov profil na LinkedInu navodi da radi u Qingdaou u Kini od 2017. kao generalni direktor tvrtke AVIBIZ Limited, opisane kao “sveobuhvatne zrakoplovne konzultantske tvrtke s fokusom na brzo rastuću i dinamičnu kinesku zrakoplovnu industriju.”

Dokumenti hongkonške tvrtke pokazuju da je AVIBIZ Limited ondje registrirao vlasnik australske putovnice Daniel Edmund Duggan 2017. i raspušten 2020, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari