'SLOBODA NOVINARSTVA'

Željka Markić izgubila spor protiv SNV-a: Tražila je 40 tisuća kuna, a sad mora platiti sudske troškove

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Županijski sud u Splitu odbacio je tužbu Željke Markić koja je zbog teksta Borisa Dežulovića tražila 40 tisuća kuna naknade štete plus pripadajuće kamate.

Ona je ustvari od Srpskog narodnog vijeća, kao izdavača Novosti tražila te novce, a riječ je o tekstu pod naslovom “Željka Markić: glupa ili plavuša.”

Kako javljaju Novosti, Županijski sud je tako potvrdio presudu zagrebačkog Općinskog suda iz 2020. godine. Tvrde da nije bilo bitnih povreda odredbi postupaka niti nedostataka u toj presudi, a što je tužiteljica tvrdila u žalbi. Sud smatra da je tekst kolumnista napisan kao kritički komentar na zahtjev Željke Markić za ispravkom članka “Mima Simić je oduzela Željki Markić nevinost, a ona nije ni prokrvarila”, Dade Batinića objavljenog na Indexu.

Sud smatra da nije sporno da je Markić “kao čelnica udruge U ime obitelji javno eksponirana osoba te da u svojim istupima iznosi svjetonazorske i političke stavove suprotnog polariteta od stavova koje zastupa autor članka.”

“Takav status upućuje da postoji potencijalno zanimanje javnosti za njen rad, a ovaj sud smatra kako je u javnom interesu polemizirati i o granicama medijskih sloboda unutar satiričnog načina izražavanja pa i kroz primjer tužiteljičine javne reakcije na sporni tekst objavljen u mediju Index.hr”, stoji u presudi.

I Općinski sud u Zagrebu zaključio je da tužiteljica nije dokazala postojanje pretpostavki odgovornosti za štetu, a jedini dokaz štete bio je njezin vlastiti iskaz. Druge nije predložila, a niti dokazala da je povrijeđena zbog teksta u Novostima.

Osobito intenzivna duševna bol…

U presudi stoji da iz iskaza Željke Markić ne proizlazi da je zbog članka došlo do izuzetno teške povrede ugleda i časti koji su izazvali osobito intenzivnu duševnu bol. Markić nije dokazala da joj je zbog teksta smanjen ugled, a što je tvrdila u tužbi u kojoj traži 40 tisuća kuna.

Željka Markić je u iskazu tvrdila da je Dežulovićeva kolumna puna seksističkih uvreda i da je u njoj proglašena glupom i zatucanom te da je pisana s jedinim ciljem da je se uvrijedi.

Kolumnist je objasnio da je tekst napisao povodom presude u sporu koji je protiv Željke Markić dobila aktivistica Mima Simić o čemu je blogerica Batinić na portalu Index.hr napisala spomenuti satirični osvrt. Nakon toga je Markić tužila i Dadu Batinić. Dežulović je kazao da je na satiričan način iznio svoj vrijednosni sud, što i inače radi u kolumnama.

Sud je na kraju zaključio da komentatori imaju pravo iznijeti osobno viđenje zbivanja u različitim sferama društva kao i njihovih aktera te da kod komentara nije potrebno “očitovanje” druge strane. Za Dežulovićeve stavove utvrđeno je da su vrijednosni sudovi, a da je naslov teksta retoričko pitanje izrečeno kao stilska figura i da se zato na njega ne očekuje odgovor.

“Niti sud niti domaći sudovi nisu ovlašteni određivati način na koji će novinari objavljivati informacije u medijima. Sloboda novinarstva dopušta i određeni stupanj pretjerivanja pa čak i provokacije. Taj sud, dakle, smatra da je interes demokratskog društva osiguranje i očuvanje slobode medija, pa je to upravo razlog zbog kojeg ESLJP štiti prava novinara na upotrebu oštrih pojmova, polemičkih i agresivnih tonova”, zaključio je zagrebački Općinski sud, a prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views