PRIPREMA ZA RAT S RUSIJOM?

Velike vojne vježbe američkog nosača zrakoplova u blizini hrvatske obale: ‘Vidjeli smo Ruse, pratili su akciju. Spremni smo na sve!’

Ilustrativna fotografija

Posada golemog američkog nosača zrakoplova u europskim vodama tvrdi da je spremna boriti se protiv Rusije ako stigne poziv, ali da je njihova misija odvratiti prijetnje i spriječiti eskalaciju. USS George H W Bush pomaže testirati sposobnost NATO-a da se obrani, što je misija koja je postala još stvarnija nakon ruskog rata u Ukrajini, piše Sky News.

U proteklih nekoliko dana, avioni F-18 letjeli su s nosača u južnoj Europi sve do Litve i Poljske na istočnom rubu saveza, blizu Rusije, djelujući zajedno s ratnim zrakoplovima drugih savezničkih zemalja i s ratnim brodovima i kopnenim trupama NATO-a. Zapovjednik udarne grupe nosača aviona rekao je za Sky News da je njegova poruka Rusiji da su njegovi ljudi i žene “spremni za svaku misiju”.

“Želimo mir – to je ono što svi žele”, rekao je kontraadmiral Dennis Velez, govoreći u hangaru na brodu koji drži više od 70 mlažnjaka, helikoptera i drugih letjelica. “Želimo da rat u Ukrajini završi i da se vrati stabilnost u regiju te da imamo mirnu i stabilnu Europu – ali, što se nas tiče, mi smo spremni.”

Upitan znači li to da je spreman za rat ako bude potrebno, admiral je rekao: “Ovaj brod, ova udarna grupa, naši saveznici: spremni smo na sve. To pokazujemo svaki dan.”

Rusi promatrali akciju

Najmanje dva ruska ratna broda sa sigurne su udaljenosti i ruski zrakoplovi pratili su akciju koja je dio niza aktivnosti NATO-a. “Vidjeli smo ih”, rekao je kontraadmiral Velez, govoreći u utorak dok je udarna grupa nosača zrakoplova i pratećih brodova plovila Jadranskim morem, u blizini obale Italije.

Što se tiče onoga što je rečeno Rusima, odgovorio je: “Ništa… Oni imaju isto pravo kao i mi djelovati u međunarodnim vodama, tako da mi samo slijedimo međunarodno pravo i pravila prometa.”

Blizina ruske vojske i spoznaja da su ruske snage upletene u brutalni rat s Ukrajinom – koja nije dio NATO-a, ali dijeli granice s članicama saveza – znači da djelovanje u Europi više nije samo još jedna mirnodopska vježba za više od 5000 članova posade američkih mornara na nosaču. “To je prava promjena”, rekla je poručnica Cordan “Big Pappa” Mackenzie (27), jedna od pilota pilotkinja F-18.

“Većinu vremena ono što radimo, čini se kao trening, kao igra, ali dođete ovdje i imate obavještajne brifinge i letite u misijama sa NATO saveznicima i to potvrđuje stvarnost stvari koje radimo u svijetu i koliko je važna naša misija: prisutnost ovdje u Jadranu i rad SAD-a s našim NATO saveznicima kako bismo bili sigurni da svijet zna da smo još uvijek sila na koju se treba računati.”

‘Zastrašujuće je’

Ona i njezini kolege avijatičari suočavaju se s mogućnošću da jednog dana dobiju zapovijed da se bore u borbi zrak-zrak protiv Rusa ako napetosti značajno eskaliraju. To je vrsta operacije o kojoj američki, britanski i drugi zapadni piloti nisu morali razmišljati tijekom dugog rata u Afganistanu kada se nisu suprotstavili suparničkim zračnim snagama. “Zastrašujuće je”, rekla je Mackenzie.

“To je jedna od stvari na kada se jednostavno morate osloniti na svoju obuku. Bez sumnje, mislim da su piloti ratne mornarice obučeni u SAD-u najbolji na svijetu… Sve što radimo ovdje je da treniramo i pripremamo se za borbu koja bi mogla doći i kada dođe nadam se da ćemo biti bolji”, dodala je.

Nosač sudjeluje u relativno novoj seriji aktivnosti NATO-a pod nazivom Neptun, koja – za razliku od dugo planiranih, predvidljivijih, godišnjih vježbi – omogućuje saveznicima da budu brži, fleksibilniji i dinamičniji u načinu na koji testiraju svoje pomorske, zračne i kopnene mogućnostima.

Ovo je osmišljeno kako bi se poboljšala sposobnost odvraćanja Rusije – zadatak na koji su se saveznici još intenzivnije usredotočili nakon sveobuhvatne invazije Vladimira Putina na Ukrajinu 24. veljače.

“Pojačali smo našu spremnost, pripremljenost i ojačali način na koji radimo zajedno u cijelom savezu kako bismo spriječili i obranili svaki pedalj teritorija NATO-a”, rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, za Sky News tijekom posjeta prijevozniku.

Rekao je da je ovo također bio tek treći put od kraja Hladnog rata da je američka skupina nosača zrakoplova došla pod zapovjedništvo NATO-a, pri čemu su se sva tri slučaja dogodila u sklopu vježbi Neptuna u prošloj godini, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari