MAKSIMALNO ZAOŠTRAVANJE

U Donjecku odjekuju eksplozije; Biden upozorava na operaciju ‘lažne zastave’ kako bi Rusija opravdala invaziju na Ukrajinu

RTL

Separatisti su otvorili vatru na više od 20 naselja.

Na teritoriju Luganske narodne republike proglasit će opću mobilizaciju

12:32

Proruski separatisti granatiraju istočnu Ukrajinu, ugašeno je više požara

Zapovjedništvo združenih ukrajinskih snaga izvještava o intenzivnom granatiranju ukrajinskih civila u subotu ujutro od strane separatista koje podržava Rusija.

Kruže fotografije koje prikazuju topničke napade u proteklih sat vremena na selo Novoluganskoe, u regiji Donjeck, sjeverno od grada Horlivka koji drže pobunjenici. Iznad kuća i drvoreda vidi se oblak bijelog dima.

Zapovjedništvo združenih snaga priopćilo je da se mora nositi sa 17 incidenata uzrokovanih granatiranjem u posljednja 24 sata te da je ugašeno više požara.

Pet sela je izgubilo struju, navodi se.

Evakuirani stižu u Rusiju iz istočne Ukrajine koju drže separatisti.

Ruski dužnosnici rekli su u subotu ujutro da je više od 1600 ljudi stiglo u rusku regiju Rostov iz Donbasa, u sklopu masovne evakuacije građana.

Dok će većina građana Donbasa biti smještena u južnoj Rostovskoj regiji, brojne druge regije diljem zemlje izjavile su da su spremne prihvatiti evakuirane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je najavio u petak da će njegova vlada platiti 10.000 rubalja (95 funti) svakoj “izbjeglici” koja stigne u zemlju.

10:34

Intenzivna topnička bombardiranja u Donjecku koji kontroliraju separatisti

Reuters izvještava da su se u subotu ujutro mogle čuti više eksplozija u gradu Donjecku koji kontroliraju separatisti. Podrijetlo eksplozije na sjeveru grada nije jasno. Vlada u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) koju podupire Moskva nije imala odmah komentara.

Eksplozije su uslijedile nakon uzastopnih upozorenja Bidenove administracije da Rusija priprema operacije “lažne zastave” kako bi opravdala invaziju na Ukrajinu, uključujući napad na glavni grad Kijev. Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dymtro Kuleba rekao je da snage te zemlje djeluju suzdržano, unatoč intenzivnom topničkom bombardiranju od četvrtka preko crte bojišnice na istoku s položaja separatista.

U daljnjem zlokobnom razvoju događaja ruski državni mediji tvrdili su da je ukrajinska granata pala na ruski suvereni teritorij u okrugu Tarasovsky u regiji Rostov, u blizini sela Mityakinskaya. Nitko nije ozlijeđen. Medijske fotografije Kremlja pokazale su mali krater, oko kilometar od međunarodne granice s Ukrajinom.

DNR je preko noći optužila ukrajinsku vojsku da je otvorila vatru na južni vodovod Donbas. Kijev odbacuje tu tvrdnju.

10:14

Poručila je da postoji nada da će mir prevladati i da će nas diplomacija odvesti tamo

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, rekla je “ne možemo dopustiti da ovo stoji”, ali “još uvijek postoji nada da će mir prevladati i da će nas diplomacija odvesti tamo”.

Kazala je da su zapadni čelnici spremni odgovoriti financijskim i gospodarskim sankcijama, te da su rezerve plina “na sigurnoj strani” čak i u slučaju potpunog prekida opskrbe ruskim plinom.

Von der Leyen je rekla da su zapadni saveznici usklađeni i ujedinjeni, podržavajući demokraciju u Ukrajini protiv njezina sedmogodišnjeg napada iz Rusije, dodala je, kao što su dezinformacije, cyber napadi i hibridni rat.

09:50

Proruski separatisti granatiraju istok Ukrajine, ukrajinska vojska tvrdi da je poginuo vojnik

Ukrajinska vojska tvrdi da je jutros tijekom granatiranja proruskih separatista poginuo ukrajinski vojnik. Do incidenta je došlo na istoku Ukrajine.

Vojska je na svojoj Facebook stranici objavila da je od ranih jutarnjih sati zabilježila 19 kršenja primirja kod separatista u usporedbi sa 66 takvih slučajeva u prethodna 24 sata, piše Reuters.

Separatisti su otvorili vatru na više od 20 naselja, što je zabranjeno Sporazumima iz Minska, priopćila je vojska.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu će sudjelovati na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji potvrdio je Reuters iz njegovog ureda. Vratit će se isti dan.

Joe Biden rekao je sinoć da bi za Zelenskog možda bilo mudro da umjesto toga ostane u Ukrajini, s obzirom na sve veći strah da se Rusija priprema za ofenzivu. Ranije je postojala određena neizvjesnost oko toga hoće li Zelenski odlučiti putovati.
Zelenski će se u Münchenu sastati s raznim zapadnim čelnicima, uključujući potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari