USKORO NA RAČUNIMA

Oni do 25 godina najbolje će proći: Evo kada Porezna kreće s isplatama preplaćenog poreza

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Posljednji dan veljače zadnji je dan za podnošenje prijava za povrat poreza, no posljednjih nekoliko godina većina obračuna ide automatski

Dorotea Golubić (22), i još 300 tisuća mladih do navršenih 30 godina, uskoro na svojim računima mogu očekivati povrat preplaćenog poreza.

“Iskreno, jedva čekam jer će mi ti novci biti kao jedna dodatna plaća, samo mi je žao što i osobe do 30 godina neće dobiti 100 postotni iznos“, kazala je.

Jer stopostotni iznos vraća se samo mladima do 25 godina, a onima između 26 i 30 – polovina, , izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Mlade osobe koje ostvaruju pravo na povrat poreza, ako su u sredini godine napunili određeni broj godina na koje ostvaruju povrat, neće im se računati razmjerni dio već će dobiti povrat za cijelu godinu”, kazala je Anja Božina, porezna savjetnica.

“Ove godine očekuje povrat za oko 600 tisuća naših građana uz iznose od milijardu i 700 tisuća kuna na više”, kazao je Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.

Uzmemo li za primjer neto plaću od 6000 kuna – mladi do 25 godina dobit će nešto više od 7 tisuća 400. Oni od 26 do 30 godina primit će polovinu tog iznosa, dakle oko 3700 kuna.

“Prve isplate kreću u svibnju i do kraja lipnja sva rješenja bi trebala biti izdana”, kazao je Kutleša.

“Ovo će nam svima dobro doći, 50 posto je super, 100 posto bi bilo još i bolje ali u svakom slučaju bilo što što nam se da, neki financijski poguranac je super stvar”, kazao je Dino Jerković iz Zagreba.

“Svakako će dobro doći kada se bude koristio godišnji odmor i da se ti novci tada iskoriste”, kazao je Ivan Kapetanović iz Zagreba.

Oni koji su koristili olakšicu na koju nisu imali pravo, Poreznoj će morati uplatiti razliku.

“Kada roditelj koristi svoje dijete kao uvećanje osobnog odbitka, i dijete primjerice radi preko student servisa i zaradi više od 15 tisuća kuna, tada Porezna to utvrdi i roditelj mora vratiti taj manje plaćeni porez na dohodak”, objašnjava Božina.

Iako većina obračuna ide automatski, do konca veljače poreznu prijavu moraju podnijeti oni koji zarađuju od samostalne djelatnosti, primjerice, obrtnici, pomorci ili poljoprivrednici, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari