NAJNOVIJI PODACI STOŽERA

U Hrvatskoj 86 novih slučajeva zaraze. Roditelji mogu u posjet djeci u bolnicama samo na 15 minuta!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nacionalni stožer objavio je da Hrvatska u posljednja 24 sata ima 86 novih slučajeva koronavirusa.

Aktivnih slučajeva je 1190 što je 14 manje nego jučer. Hospitaliziranih je 136, a na repiratoru ih je šest.

Od današnjih pozitivnih 64 je iz samoizolacije, kazao je ministar Vili Beroš.

“Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje mjera. Molimo gađane za strpljenje i odgovorno ponašanje. Već smo pokazali samodisciplinu”, poručio je Beroš.

Neispravna platforma i razlika u podacima

Od 9. do 12. platfoma u koju upisuje Istarska županija podatke jedno vrijeme nije radila, no taj je kvar sada otklonjen, pojasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Radi se o 34 novooboljele osobe koje su bile u ta četiri dana i one će biti pribrojene naknadno.

Slično je i s Primorsko-goranskom županijom kojoj dva dana nije radila platfoma za upis – danas nema niti jednog novooboljelog, a 13 osoba od jučer i prekjučer, Nacionalni stožer pribrojio je tek danas.

Dugovi veledrogerijama

Veledrogerije traže milijardu kuna za pokrivanje dugova bolnica, no Beroš je rekao da građani ne trebaju biti zabrinuti za dobivanje zdravstvenih usluga jer će bolnički sustav i dalje funkcionirati.

“Prvi sastanak s predstavnicima veledrogerija je dogovoren u ponedjeljak, a drugi u srijedu”, rekao je dodajući da treba razmisliti o drugim modelima te da je riječ o krizi koja traje desetljećima i da treba naći sustavno rješenje.

Žalbe iz domova za starije

Na pitanje hoće li popuštati mjere u domovima za starije, Capak je kazao da tu treba biti jako oprezan.

“Nema zdravlja bez psihičkog zdravlja, važno je da ih njihove obitelji posjete. Neki domovi imaju mogućnosti da se to organizira, da štićenici provedu vrijeme vani, a to su oni koji imaju svoja dvorišta”, kazao je Capak.

Božinović je dodao i da je situacija u Domovima drugačija od doma do doma. “Ima domova gdje postoje parkovi i mislim da tu ne bi bio problem organizirati posjetu. Ali ima onih u kojima čim izađete vi ste praktički na ulici. Danas imamo sastanak s načelnicima lokalnih stožera i to je jedno od pitanja na dnevnom redu. Intencija nam je da svima pomognemo da se premosti ovaj problem”, zaključuje Božinović.

Posjete djeci u bolnicama

Na pitanja hoće li roditeljima biti dozvoljeno da budu duže od 15 minuta sa svojom djecom u bolnicama, Capak je kazao da se o tome trajno razgovara, ali da i dalje ostaje kako je.

O Milanoviću i kritici stožera

Predsjednik Milanović danas je konstatirao da nema kazni za nenošenje maski. Poručio je također kako očekuje jasnije i točnije pravne okvire sa stajališta Ustava u kojima djeluje Nacionalni stožer civilne zaštite, poput definiranja ovlasti za donošenje mjera i rokova u kojima takav režim vrijedi.

“Najlakše je nešto zabraniti i sankcionirati. Poanta nije u kaznama, poanta je da se u ovom vrijeme, kada se očekuje manje problema nego na jesen, kroz ovu vrstu komunikacije educiramo građane o potrebi i korisnosti nošenja maski za lice. Sve naše povatne informacije govore o tome da se građani toga pridržavaju. I to je poanta – da u fazi novog normalnog to postane normalno dok god postoji potreba. Dobivamo poruke ljudi koji se ne slažu s maskama, govore da virusa nema, samo upornim objašnjavanjem korisnosti maski ćemo doći do usporavanja širenja virusa. Ako će postojati potreba, postoji pravna osnova za kazne, ali naš cilj je nešto drugo”, prokomentirao je Božinović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views