BORBA S KORONAVIRUSOM

U Hrvatskoj će se uskoro cijepiti i djeca od 12 godina! Bubaš: ”Jedva čekam cijepiti svoje dijete”

Foto: Pixsell

Uskoro bi se i u Hrvatskoj mogla cijepiti djeca od 12 godina. 

Riječ je Pfizerovu cjepivu koje je registrirano za starije od 16 godina, dok su ostala za sve od 18 nadalje. Iz Stožera preporučuju da se cijepe i svi stariji od 16, ali i da primjećuju pad interesa na platformi za cijepljenje.

“Djeca od 16 do 18 još nisu došla na red, ali mi ćemo svakako kad riješimo prioritetne skupine voditi brigu o tome da cijepimo i maturante i školarce od 16 do 18 godina”, rekao je Krunoslav Capak,ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pišu Vijesti.hr

Primjerice, u Americi se već mogu cijepiti Pfizerom od 12 godina, a u Hrvatskoj je 130.000 tinejdžera cijepljeno od 16 do 18 godina. Evo što o svemu misli pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš.

Kako to da je ovih 130.000 cijepljeno u Hrvatskoj? Postoji li za to neki zdravstveni razlog?

Pretpostavljam da je, zaista ne znam, ali očito da je. Gledajte, mi smo sada ušli u treću fazu cijepljenja. Osim toga, žao mi je što nije više cijepljeno te djece od 16 do 18 godina jer je Pfizer, odnosno Comirnaty je cjepivo koje je registrirano za dob upravo za +16 pa se nadam da možda nekom sljedećom prilikom, možda s nekim drugim sugovornikom budete govorili o puta deset brojkama ili i većima. Nadam se da će roditelji koji gledaju ovaj prilog, ili obitelji u kojima žive djeca +16 odlučiti za cijepljenje djece i da će potražiti ili u županijskim zavodima informaciju kako to provesti ili da će se možda preko škole ili Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirati takvo cijepljenje.

To je onda vaša preporuka roditeljima?

Aposlutno. Ja jedva čekam da cjepivo bude registrirano za dob +12 pa da cijepim svoje dijete.

To znači da biste vi cijepili svoje dijete?

Apsolutno podržavam. Jedva čekam da se to dogodi. Čini mi se da bi i Moderna mogla imati, to bi moglo biti drugo registrirano upravo za tu mlađu populaciju čak moža i +11 tako da jedva čekam i veselim se. Imam i prijatelje i kolege koji to podržavaju. Nadam se da će to biti opće prihvaćeno kod nas u Hrvatskoj.

Kakav odaziv uopće očekujete što se tiče cijepljenja djece?

To najviše ovisi o roditeljima. Nadam se da su roditelji razumni i da će se odlučiti za cijepljenje djece. Cjepivo i cijepljenje djece nije nepoznanica u svijetu, općenito za sve druge bolesti. Covid-19 je samo jedna u nizu od koje se treba zaštitit upravo cijepljenjem.

Kada bi oni mogli doći na red s obzirom na to da sada cijepimo u trećoj fazi? Dakle, kada bi se mogli cijepiti oni od 12 godina?

Što se mene tiče, čim prije, tim bolje. Dakle, ovi od 16 do 18 godina ako žele normalno izlaziti i družiti se sa svojim vršnjacima, ako žele imati normalno ljeto, nadam se da će im to onda biti omogućeno na način da će ih roditelji podržati jer se ipak radi i o malodobnoj populaciji. Cjepivo će omogućiti onda roditeljima, pa onda bakama i djedovima, jer u obiteljima ima onih koji se iz nekog razloga nisu mogli cijepiti, a cijepljenjm ovih koji ostvaruju veliki broj kontakata, a koji mogu biti asimptomatski i na taj način donijeti zarazu u obitelj, mi zapravo spriječavamo širenje zaraze. Što se tiče ovih +12, vjerujem da će škola možda prije završiti nego što dođemo do te populacije, ali zašto ne – u školskoj godini ili prije školske godine organizirano cijepljenje u školama?

Što se tiče samih prijava na platformu za cijepljenje, interes malo pada. Kako motivirati ljude da se ponovno cijepe?

Previše se govorilo o onome što nije za medijski prostor, a to su nuspojave. To je nešto što treba raspraviti liječnik obiteljske medicine s onim koji ima takvu dvojbu i to je mjesto rasprave za takve stvari. Veća je šansa da imate prometni udes ili je veća šansa da se sruši avion ili je veća šansa da dobijete Eurojackpot nego neku od ovih zbilja vrlo rijetkih nuspojava od cjepiva.

Hoće li možda biti neka nova kampanja da se ponovno motivira ljude na ljeto ako padne još dodatno interes?

Najprije treba iskoristiti taj potencijal javnih poziva, što mnoge županije planiraju pa eto, nadam se da će se ljudi odazvati. Sada znate da nam dolazi Comirnaty cjepivo u većoij količini, za sve one koji ne znaju, to je Pfizer. To će biti punktovi s Pfizer cjepivom koji će možda biti i najbrojnije trenutno u Hrvatskoj i zašto se ne odazvati na javni poziv? Tvrtke su još jako zainteresirane. bilo bi dobro da se jave županijskim zavodima za javno zdravstvo jer postoje mobilni timovi i specijalisti medicine rada, a opet i punktovi na koje se može dogovoriti dolazak zaposlenika određenih tvrtki. Kampanja je cijelo vrijeme u tijeku i njezin intezitet je bio prilagođen količinama cjepiva koje su bile prisutne. Sada pogotovo kada će biti više cjepiva, zašto ne intenzivizirati kampanju.

U ljekarnama stižu i testovi za samotestiranje. Kome su oni namijenjeni?

Namijenjeni su svima nama da slijedimo upute da ih koristimo, ali više u formi nekog vlastitog orijenitra. Na primjer, kada čovjek ima simptome, možda netko ima i alergiju, ne mora uvijek biti korona u pitanju, da kaže svojm liječniku obiteljske medicine, kada nazove: “Evo imam simptome, napravio sam samotest pa test je negativan ili pozitivan. Što mi savjetujete da radim?”. Niti negativan niti pozitivan rezultat nije pouzdan i treba ga se verificirati em anamnestički, em PCR testom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari