BROJKE NACIONALNOG STOŽERA

U Hrvatskoj danas 136 novooboljelih od korona virusa, preminule su i dvije osobe

Foto: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

Nacionalni stožer objavio je da je Hrvatska u protekla 24 sata imala 136 novih slučajeva koronavirusa pa je broj aktivnih osoba 2213.

Preminula su još dva muškarca te je do sada umrlo ukupno 173 ljudi.

Horizontalne mjere i izuzeća od njih

Što se tiče sastanka Nacionalnog sa lokalnim stožerima, ministar i šef Stožera Davor Božinović rekao je da se razgovaralo o jesenjim izazovima: povratka ljudi s mora, početku školske godine i kako bi sustav trebao odgovoriti na njih.

“Sustav će s obzirom na razdoblje pred kojim jesmo, radit će se na tome da što više toga ostane otvoreno, da bude što manje zatvaranja i da mjere koje se donose, da lokalni stožeri preciznije detektiraju žarišta infekcija, kako mjere ne bi pogađale sve diljem Hrvatske nego bi bile usmjerene na segment ili pravnu osobu tamo gdje se primijeti da se mjere ne primjenjuju kako je propisano. Ukoliko neka mjera koja je na snazi za cijelu RH a ima elemenata na povoljnije stanje u nekim sredinama, takve djelatnosti se mogu izuzeti iz generalne primjene”, pojasnio je naglasivši da se mogu tražiti izuzeća od horizontalne primjene mjera.

To bi trebalo pomoći preciznijem gašenju žarišta, prema njegovim riječima, a bit će to više posla za lokalne stožere. Poseban je naglasak na organizaciju nastave te na stariju populaciju i domovi za starije i nemoćne.

“S dolaskom jeseni i klinička slika oboljelih može biti teža, trebat će se selektivnije pristupati i to je najbolji način kako što više toga postaviti da funkcionira normalno, a baviti se sa žarištima koja se budu pojavljivala”, rekao je Božinović.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari