KOJI SU RAZLOZI?

Video | U Hrvatskoj sve manje brakova, raste broj razvoda: Zašto pucaju i kako ih spasiti?

U Hrvatskoj je sve manje sklopljenih brakova, povećava broj građanskih, a smanjuje vjerskih. Raste i broj razvoda. Koji su glavni razlozi pucanja i kako spasiti brak pogledajte u video prilogu

Da je brak za mnoge zapravo totalni crni mrak, govori i crna statistika – svaki treći završava razvodom, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr.

“Ja sam u braku 40 godina, X puta mi dođe da kažem – evo sutra razvod braka, ali prigrizem i idem dalje i trpim i volim. Bojim se da ću dobiti drugu još goru nego ovu što sad trpim”, kazao je Zoran Livaja iz Zagreba.

X puta mi dođe da kažem – evo sutra razvod braka

“Ako nešto ne ide – ne ide. Nema smisla to spašavati, jer onda još gore ispadne”, govori Ljiljana Pavlinić iz Zagreba.

“Uvijek popustiti, ne gledati na materijalno, poštivat se i ljubav na prvo mjesto”, kazala je Gordana Seferović iz Zagreba.

Ljubav možda da, ali ne i vjera jer više posla ima matičar nego svećenik. Pada broj vjerskih, a sve više se sklapaju građanski brakovi. Izvanbračno se rađa gotovo četvrtina djece – samo lani nešto više od 8 i pol tisuća.

“Nije dobro rješenje sklapati crkveni brak samo iz tradicije, to je promašeno. Tako uvijek radimo, tako su moji radili, pa sad ću i ja to napraviti – redovito takvi brakovi završavaju razvodom”, kazao je ravnatelj Doma sv. Antuna fra Vladimir Vidović.

Brak u nikad većoj krizi

Da je brak u nikad većoj krizi potvrđuje nam i bračna savjetnica. Do slobodnog termina gotovo je nemoguće doći. Glavni razlog pucanja – preljub.

“Nitko nije nevjeran supruzi ili supružniku ako je sve u redu kod kuće, to je prvi motiv. A drugi je dosada, činjenica da nam je potrebna novina. 70 posto nevjere potiču muškarci, a ne žene”, govori Lidia Černi, bračni psihoterapeut.

“Ljudi kad žive zajedno onda ulaze u neku rutinu i neke stvari postaju svakodnevne i iste, a rutina je ta koja uništava našu zaljubljenost, intimnost, seksualni život”, kazao je psihijatar Goran Arbanas.

Što je djece više, to je manja mogućnost razvoda. Nestabilni brakovi obično pucaju nakon što djeca napune 14 godina. Iako mnogi u braku ostaju samo zbog djece, stručnjaci tvrde – to nije rješenje.

“Da li mi želimo jednog dana kada naša djeca budu u našoj dobi – želimo li da oni ostanu u nezadovoljavajućem braku ili ćemo im svojim modelom pokazati da postoji i drugačiji način rješavanja situacije. Ako se pitamo za dobrobit djece, moramo zapamtiti da djeca uče ono što vide, a ne ono što mi njima pričamo”, dodaje Arbanas.

A i u brak stupamo sve stariji. Žene u prosjeku imaju 29 godina, a muškarci najčešće ulaze u brak s 32, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari