DO 23. VELJAČE

APN traži banke da pošalju ponude za subvencionirane kredite! Jasni oko pravila

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ponuda se dostavlja u zatvorenoj omotnici, poštom ili osobno na urudžbeni zapisnik

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih stambenih kredita.

“APN poziva sve kreditne institucije koje na području Republike Hrvatske mogu prema posebnom propisu obavljati poslove davanja kredita na tržištu da dostave ponudu za sklapanje ugovora s Republikom Hrvatskom, kojom ponudom se obvezuju odobravati subvencionirane stambene kredite i s tim u vezi obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom ili pod uvjetima koji su za korisnika kredita ili Republiku Hrvatsku povoljniji od uvjeta propisanih Zakonom.

Kreditne institucije u svojim ponudama nude obvezujuću ponudu kamatne stope čiji ponuđeni iznos ne može biti viši u subvencioniranim stambenim kreditima. Dostavljena, ponuđena kamata neovisno o roku otplate, korisniku kredita, nekretnini, valutnoj klauzuli ili bilo kojem drugom dijelu ugovornog odnosa kreditora i korisnika kredita, ne smije biti iskazana u iznosu većem od onog koji je dostavljen APN-u u obvezujućoj ponudi kreditora.

Obvezujuća ponuda kamatne stope sastavni je dio plana otplate kredita koji kreditna institucija dostavlja APN-u a neovisno o pravnom poslu kojim se realizira subvencioniranje stambenih kredita ista može biti samo ista ili niža od ponuđene”, stoji u pozivu.

Osim toga Agencija je propisala što ponuda mora sadržavati: naziv ponuditelja, adresa, OIB/MBpodaci o kontakt osobi (tel.,fax, e- mail); dokaz da ponuditelj može na području Republike Hrvatske obavljati poslove davanja kredita na tržištu; iznos kamate na stambeni kredit (kamatne stope), koja kamata za vrijeme prvih pet godina otplate kredita ne može biti veća od 3,75 % efektivne kamatne stope (EKS) godišnje, odnosno u slučaju osoba iz članka 12. i članka 13. Zakona za vrijeme određeno istim, na kredite odobrene u eurima; plan otplate kredita za iznos od 100.000,00 eura na rok otplate od 15 i 30 godina, iskazan u mjesečnim obrocima i anuitetima, sukladno članku 11. stavak 1. Zakona uzimajući kao kriterij grad ili općinu prema indeksu razvijenosti I. skupine (51% mjesečnog obroka i anuiteta) te izjavu da iznos kamate na kredit po proteku prvih pet godina otplate kredita (ili dulje u slučajevima iz članka 12. i članka 13. Zakona), a najmanje sljedeće dvije godine, neće biti viši od 10 % od efektivne kamatne stope određene za prvih pet godina otplate kredita.

Ponuda se dostavlja u zatvorenoj omotnici, poštom ili osobno na urudžbeni zapisnik, najkasnije do 23. veljače 2023. godine do 15 sati.

Javno otvaranje ponuda obavit će se dana 24. veljače 2023. godine u 10,00 sati u prostorijama APN-a, Savska cesta 41, 9. kat – soba za sastanke, Zagreb 10000, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari