OPASNA PO ŽIVOT

U Jadranu pronađena otrovna riba; Ni u ludilu ju nemojte jesti!

Foto: Facebook/Juraj Jurićev

Osim otrova, ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima

Institut za oceanografiju i ribarstvo upozorio je u srijedu na Facebooku da je u Jadranu uočeno vrlo nepoželjno društvo. Riječ je o srebrenuprugoj napuhači, čija konzumacija može biti fatalna, piše Net.hr.

“Prije koji dan, kod otočića Košara pored Pašmana, ulovljena je otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus). Ova vrsta sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe, ponekad čak i smrt.

Ako je ulovite, rukujte s njom pažljivo, po mogućnosti izbjegnite direktan kontakt. Osim otrova, ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njezin ugriz može uzrokovati ozbiljnije ozljede.

VIDEO DANA:

Za sada se, na sreću, još uvijek radi o rijetkom posjetitelju našeg mora, no edukacija o opasnostima koje neke vrste napuhača donose sa sobom, vrlo je važna.

Zahvaljujemo Juraju Jurićevu na ovoj dojavi i molimo Vas da nas obavijestite o svakom susretu s ovom ribom zbog važnosti praćenja njene pojavnosti u Jadranu”, istaknuli su članovi Instituta na Facebooku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari