VREMENSKA PROGNOZA

U nastavku siječnja zima će tek pokazati zube; Kakvo nas vrijeme očekuje sljedeći tjedan?

Foto: Mateo Levak/Riportal

Vikend je protekao s hladnim siječanjskim vremenom i snijegom koji je zabijelio veći dio zemlje.

Hladno je bilo i na sjevernom Jadranu gdje je snijega uglavnom bilo samo u zraku, odnosno u nanosima.

Idućih dana očekuje nas nastavak hladnog i vjetrovitog vremena, no na Kvarneru bez mjerljivih oborina.

Sredozemna ciklona sa središtem iznad Sardinije utjecat će tek na dio područja, odnosno snijeg se očekuje uglavnom samo u gorskom području te nekim nizinama unutrašnjosti Hrvatske, ali u malim količinama.

Idući tjedan hladno zimsko vrijeme

Diljem Europe idući tjedan te ujedno i sredinu klimatološke zime obilježit će hladno siječanjsko vrijeme. Kontinent se poprilično ohladio, a na ruskom dijelu temperature nerijetko padaju ispod -20 °C uz snijeg. Čvrsti su to temelji za eventualan dolazak jake siječanjske zime u naš dio Sredozemlja.

Posljednji izlazi europskog modela ECMWF predviđaju zadržavanje i kruženje hladnog te povremeno vlažnog zraka iznad našeg dijela Europe koje bi moglo potrajati danima. Nakon kratkotrajnog zatopljenja sredinom idućeg tjedna, već tijekom četvrtka te naročito petka moglo bi doći do pritjecanja novog, osjetno hladnijeg zraka.

Iako primjerice američki GFS smješta glavninu hladnog zraka istočnije, na GFS ensemblu u galeriji možemo vidjeti kako će se temperature zraka na plohi od 850 hPa konstantno zadržavati ispod višegodišnjeg prosjeka, što će uz noćnu vedrinu omogućavati noćno ohlađivanje uz temperature zraka ponegdje i ispod -10 °C.

Zima bi mogla pokazati zube

U nastavku siječnja zima bi mogla pokazati zube. Na izračunima našeg modela WRF Europa možemo uočiti kako se stari kontinent ohladio, ponajprije zahvaljujući upornoj anticikloni koja na sjeveroistoku vlada već tjednima.

Uz umjeren signal za jačanje sibirske anticiklone te uslijed događanja u stratosferi (zagrijavanja), ali i slabih zonalnih strujanja, u nastavku mjeseca i zime možemo se nadati jačim zahladnjenjima, višednevnim burama, a možda uz malo “sreće” i snijegu.

No najavljivati snježne epizode na temelju ovih izlaza bilo bi nerazborito, pošto je i situacija ovog vikenda pokazala kako se prognoza oborina drastično može promijeniti unutar samo 72 h.

Snijeg kojeg je trebalo biti u značajnijim količinama, moguć je eventualno u gorju, dok se u Istri i na Kvarneru očekuje pretežno oblačno i suho vrijeme s burom, prenosi Istramet.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari