ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju se pomiču kazaljke na satu; Od ponedjeljka i vozači moraju paziti na jednu stvar

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Državni zavod za mjeriteljstvo priopćio je da u noći na nedjelju završava ljetno računanje vremena

U noći na nedjelju, 31. listopada u 3 sata ujutro počinje zimsko računanje vremena. To znači da se kazaljka na satu mora vratiti jedan sat unatrag – s 3 na 2 sata.

Sukladno zimskom računanju vremena sunce će nam tako ranije izlaziti ali i zalaziti pa će dani imati manje svjetla u popodnevnim satima. S druge strane, u noći kada se vraćaju kazaljke ljudi će moći spavati jedan sat dulje.

Promicanje sata odrazit će se i na željeznički promet, u kojem će vlakovi biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun potrošnje električne energije. Utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavat će se od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi od 21 do 7 sati.

Vozači automobila bit će dužni paliti dnevna svjetla od 1. studenoga do 31. ožujka. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Iako je Europska komisija još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata, to se još nije dogodilo jer se države članice o tome još nisu dogovorile.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari