NIJE COVID JEDINA BOLEST

U SJENI KORONAVIRUSA PRIJETI NOVA EPIDEMIJA: ‘Javljaju nam se pacijenti, uskraćena im je zdravstvena zaštita’

Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Samo od raka u Hrvatskoj godišnje oboli oko 25 tisuća ljudi, a umre ih oko 14 tisuća, dok su od Covida-19 dosad umrle 683 osobe

Epidemija koronavirusa u središtu je pažnje hrvatske javnosti i podređen joj je gotovo čitav zdravstveni sustav, koji ni prije njenog izbijanja nije sjajno funkcionirao. Dok svakodnevno slušamo brojke o novooboljelima od Covida-19, pitanje je što je s ostalim bolesnicima. U Udruzi za zaštitu pacijenata kažu kako ih nazivaju teško oboljeli koji zbog epidemiološke situacije ne mogu do svojih terapija, piše Dnevnik.hr.

Mnogim pacijentima uskraćena zdravstvena zaštita

“Javilo nam se sedam pacijenata kojima je ponovno uskraćena zdravstvena zaštita”, kazala je za Novu TV Jasna Karačić iz Udruge za zaštitu pacijenata.

Samo od raka u Hrvatskoj godišnje oboli oko 25 tisuća ljudi, a umre ih oko 14 tisuća, dok su od Covida-19 dosad umrle 683 osobe. Primjerice, na Odjelu onkologije KBC-a Split kažu da sve još funkcionira, ali čuje se sve više informacija da već tjednima ima problema.

Neki odjeli imaju problema s terapijama

“Čuli smo da neki odjeli kao što su hematološki i imunološki imaju problema s terapijama. To su biološki lijekovi i lijekovi za neke kronične bolesti”, kazala je za Novu TV Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Ministar zdravstva Vili Beroš uvjerava da će situacija biti bolja nakon što se isplati dug veledrogerijama.

Nema više ni cjepiva protiv obične gripe. Krolo tvrdi da ima još pedeset do sto ljudi na čekanju koji su se upisali i koji bi se rado cijepili. Ona je jednu svoju 99-godišnju pacijenticu u kućnom posjetu cijepila, ali za mnoge cjepiva nema, a potražnja je mnogo veća nego prošle godine.

Video dana: