UDRUGA FRANAK: Sud u Puli stao na stranu dužnika – OTP mu mora vratiti 280.000 kuna

Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Udruga Franak objavila je detalje najnovije nepravomoćne presude koja ide u korist dužnika kredita u eurima, a kojem OTP banka mora platiti čak 280 tisuća kuna

“Ostvaruje se sve ono što govorimo već godinama – sudska praksa potvrđuje da je istina da su banke u najmanje 200.000 kredita ugovorile nezakonite ugovorne odredbe o promjeni kamatne stope.” Poručuju to iz Udruge Franak u kojoj navode da su u posjedu prvostupanjske presude kojom se utvrđuju preplaćeni iznosi kamata za sve valute kredita, za eurske, kunske i CHF kredite.

Riječ je o presudi Općinskog suda u Puli koji je presudio da OTP banka mora dužniku u eurskom kreditu vratiti 184.000 kuna preplaćenih kamata plus pripadajuće zatezne kamate što u konačnici iznosi 280 tisuća kuna.

Sud je također utvrdio da je banka nakon potpisa ugovora svojevoljno i nezakonito kamatnu stopu dužnika povećala za čak 43 posto i da je ugovorena nepoštena odredba o promjeni kamatne stope odlukom banke. Nepoštenost se temelji na presudi Suda EU-a, na Direktivi EU-a i Zakonu o obveznim odnosima te konačno na meritumu presude u slučaju franak. Pritom se u presudi, navode iz Udruge, citiraju dijelovi presude suca Dobronića koje je potvrdio i Vrhovni sud RH, u kojima je jasno i nedvojbeno utvrđeno da je ugovorna odredba o promjeni kamatne stope jednostranom odlukom banke nepoštena i time ništetna te da je u takvim kreditima primjenjiva isključivo početno ugovorena kamatna stopa.

Banka se u sporu pozivala na zastaru, ali joj sud to nije uvažio. “Banka je ustala i protutužbom sa zahtjevom da se dosudi ugovaranje aneksa prema kojemu bi od početka ugovornog odnosa bila primijenjena kamatna stopa koja se sastoji od 6M CHF Libora, troškova pribavljanja sredstava i kamatne marže. Sud nije prihvatio takav zahtjev, s obrazloženjem da nije moguća retroaktivna primjena takvih pravila te uopće nije razmatrao takvo ugovorno rješenje”, iznose detalje iz Udruge Franak dodajući kako nakon desetak pravomoćnih presuda za preplaćene kamate u kreditima koji se odnose na švicarski franak očekuju i pravomoćne presude i kad je riječ o eurskim i kunskim kreditima, prenosi Udruga Franak.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views