BORBA S KORONAVIRUSOM

Udruga hrvatskih pacijenata traži da se rizične skupine cijepe najboljim cjepivima!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Udruga hrvatskih pacijenata uputila je u petak otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem traže da se sve visokorizične skupine cijepe sa cjepivima koja imaju visoku učinkovitost i do 95 posto.

“Tražimo od vas da napravite plan da se onkološki bolesnici i sve visoko rizične skupine cijepe sa cjepivima koja imaju učinkovitost do 95 posto po uputama proizvođača”, stoji u pismu Udruge. Predlažu, dakle, da se pristiglim cjepivima sa učinkovitosti do 95 posto cijepe onkološki oboljeli i sve visoko rizične skupine, a  cjepivima sa  60-ak  posto učinkovitosti manje rizične skupine, piše Net.hr

Opće je poznato, navodi se, da su sami proizvođači iznijeli  podatke o učinkovitosti svojih cjepiva pa se tako  pokazalo da učinkovitost nekih cjepiva iznosi i do 95 posto, a nekih drugih oko  60 posto.

“Pitamo vas ministre Beroš mogu li onkološki bolesnici i sve druge visoko rizične skupine birati kojim će cjepivom biti cijepljeni? Predlažemo vam da donesete naputak da onkološke bolesnike i sve druge visoko rizične skupine treba cijepiti onim cjepivima koja imaju visoku učinkovitost, dakle onim cjepivima koja imaju učinkovitost do 95 posto”, ističe se u pismu spomenute udruge.

Naglašava se, istina, kako bi bilo poželjno da se svi građani mogu cijepiti tim iznimno učinkovitim cjepivima, no i da je  realnost  takva da po načelu solidarnosti oni građani koji su zdravi, odnosno manje  rizični, mogu biti cijepljeni ostalim cjepivima koja zdravstveni sustav ima na raspolaganju.

Beroša pitaju i treba li razmisliti o odustajanju od nabave nekih cjepiva sa učinkovitosti od 60-ak posto. Smatraju naime da bi se tako osigurao  najbolji učinak cijepljenja na zdravlje hrvatskih građana  i što brži povratak na uobičajeni način života.

Predsjednik Udruge Marijo Drlje ističe i da  bi javna nedvosmislena komunikacija sa javnosti i zdravstvenim djelatnicima, te precizno objavljen plan i mjesta cijepljenja, značajno doprinijeli povećanju povjerenja građana u sustav.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari