SIGURNOST U ŠKOLAMA

Video | Udruga srednjoškolskih ravnatelja: ‘Škola mora biti sigurno mjesto. I za učenike i za nastavnike’

Školski odbor odbio je dati suglasnost za otkaz profesoru, kojeg je provocirao učenik – nakon čega ga je profesor i udario. Profesor je trenutačno na bolovanju, a četvorici učenika izrečene su pedagoške mjere, dvije opomene i dvije opomene pred isključenje

O zaštiti nastavnika i učenika s predsjednicom Udruge srednjoškolskih ravnatelja, Suzanom Hitrec razgovarala je Zorana Čičak Kulić.

Na pitanje je li ju iznenadio ovakav ishod cijele situacije kaže da nije jer je za otkaz potrebna suglasnost Školskog odbora. “Ravnateljica je to predložila, a Školski odbor nije prihvatio s obzirom da kazneni postupak nije završen i da još nemamo u stvari odluku da li je nastavnik kriv ili nije.”

Koliko su nastavnici u ovakvim situacijama zaštićeni, a kako su zaštićeni učenici?

“U svakom slučaju, što se tiče ovog ranog najavljenog otkaza, potrebno je uvijek prikupiti sve informacije i eto, imamo dobro razrađen sustav da jedna osoba ne može odlučiti da odmah da otkaz. Škola mora biti sigurno mjesto i za učenike i za nastavnike. I mi svakodnevno radimo na tome da postane i bude i ostane sigurno. “

Koliko se često ovakvi slučajevi događaju i kakve promjene su potrebne da se ovo ne bi ponavljale?

“Ovakvi slučajevi se rijetko srećom događaju, ali svaki koji se dogodi posebno nas zabrine. Ono što je potrebno je svakako osnažiti komunikaciju učenika, međusobno nastavnika, ali isto tako njihovu međusobnu komunikaciju i isto tako podsjetiti ih, odnosno kontinuirano provoditi edukacije što učiniti kad se jedna takva situacija dogodi, odnosno da uvijek bude spreman i učenik i nastavnik izaći iz razreda te potražiti pomoć”, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari