UNATOČ SASTANCIMA - RJEŠENJA NEMA

Ugostitelji Kvarnera i Istre očajni: ”Uništili su nas nerazumnim mjerama…”

Foto: Pixell

Odluke vezane uz epidemiološke mjere se i dalje donose više politički nego stručno. Širi li se virus po ugostiteljskim objektima? Ne širi se. Širi li se po školama? Širi se. Hoće li otvoriti ugostiteljske objekte? Neće. Hoće li zatvoriti škole? Neće. Potpuni kaos i nedosljednost, a mi smo najveće žrtve, ističe predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić

Dozvolu za otvaranje terasa svojih ugostiteljskih objekata, nakon nekoliko mjeseci potpunog lockdowna, iskoristio je početkom ovog mjeseca tek dio ugostitelja, dok mnogi to nisu bili u mogućnosti učiniti zbog toga što nemaju terase ili su procijenili da bi im troškovi koje bi si tako stvorili bili veći od eventualnih prihoda, piše Glas Istre.

Vjerovali su da će s boljom epidemiološkom slikom i manjim brojem zaraženih i ona mjera Nacionalnog stožera, koja im, naravno, uz strogo pridržavanje svih mjera, omogućava korištenje i zatvorenog prostora njihovih objekata te koliko-toliko normalan rad, biti pospremljena u ladicu. No to se još nije dogodilo, a ni preciznijeg odgovora kad bi se to moglo dogoditi zasad još uvijek nema.

Predstavnici Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera pokušali su tijekom jučerašnjeg dana do njega doći obilazeći adrese na kojima se nalaze nadležni u Zagrebu, no nakon svih tih sastanaka predsjednik Udruge Vedran Jakominić nije ni pokušao sakriti svoje razočarenje.

“Da se nisam jutros uopće digao iz kreveta i obukao, imao bih sigurno bolji dan”, kaže on. Potvrđuje da su tijekom jutra imali nekoliko sastanaka u Zagrebu, da su se sastali, među ostalim, s predstavnicima Stožera i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, no rezultat svega toga je, kaže, da na kraju dana nisu ništa pametniji nego što su bili ujutro.

“Plana i dalje nema, ne radi se na tome da dođemo do nekakve metrike i ne znamo puno toga. Odluke vezane uz epidemiološke mjere se i dalje donose više politički nego stručno, što i oni sami potvrđuju. Širi li se virus po ugostiteljskim objektima? Ne širi se. Širi li se po školama? Širi se. Hoće li otvoriti ugostiteljske objekte? Neće. Hoće li zatvoriti škole? Neće. Potpuni kaos i nedosljednost, a mi smo najveće žrtve, plaćamo najveći danak već punih godinu dana”, kaže nam prvi čovjek Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera.

Ponavlja kako je velikom broju ugostitelja nerazumnim mjerama nanesena ogromna šteta, te da su se mnogi našli pred pitanjem ima li uopće smisla ostanak u djelatnosti i nastavak poslovanja.

Pitanje je to, koje se već neko vrijeme postavlja i pred njega i njegovog poslovnog partnera s kojim, kako kaže, vodi ozbiljne razgovore da li da dignu ruke od ugostiteljstva. “Godinu dana je prošlo, a godinu dana je jako puno vremena, godinu dana u kojima su sljedeća dva tjedna ključna, godinu dana u kojima imamo više pitanja nego odgovora. Mi smo iscrpili sve zalihe i sad je pitanje hoćemo li se uopće nastaviti baviti ugostiteljstvom ili ćemo se prebaciti na drugu djelatnost koju imamo, proizvodnju piva i cole, te na nju u potpunosti staviti fokus”, kaže Jakominić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari