TEŠKO ĆE PONOVNO STATI NA NOGE

Ugostitelji na koljenima: ‘Bojim se što će biti ako budemo zatvoreni i za blagdane. Nikome se ne piše dobro’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ove godine neće biti ništa od rekordnih prihoda kakve su znali ostvariti u predbožićno vrijeme.

Ugostitelji su zbog pogoršanja epidemiološke situacije od subote bili primorani na zatvaranje svojih objekata. Ponovno bi trebali otvoriti 21. prosinca, ali i to je upitno ako se trenutna situacija ne popravi.

Ništa od ‘bogatog’ prosinca

Da im je teško, potvrđuje i splitski ugostitelj Frane Krnić, vlasnik restorana i dva kafića koji priznaje da ne zna kako će dalje. Pad prometa za studeni je oko 55 posto, a početkom mjeseca morao je otpustiti devetero svojih zaposlenika. Posebno ga ljuti reakcija gradskih vlasti.

“Drugi gradovi se trude pomoći koliko god mogu u ovoj situaciji, a Grad Split je reagirao ispod svih kriterija. Ne znam što će i kako biti dalje ni dokad će ovo trajati, ali pitanje je i dokad će država moći sve skupa izdržati”, kazao je Krnić.

Napomenuo je i da je skupo održavati hladni pogon, a rješenje vidi u davanju nekakvih kredita po povoljnijim uvjetima.

“Država daje potpore za radnika ako je pad prometa veći od 40 posto. Primjerice, za mjesec listopad meni je pad prometa iznosio 38,9 posto i zbog tih niti jedan i pol posto nisam dobio potpore. Neki su znali zatvarati lokale na nekoliko dana kako bi došli do odgovarajućeg pada prometa, ali ja nisam to želio i zato sam izgubio plaće svih radnika, mirovinsko, zdravstveno i to je skoro 200.000 kuna”, ispričao je Krnić.

Nije lako jer je prosinac poznat kao izuzetno profitabilan mjesec za ugostitelje, ali ove godine neće biti ništa od rekordnih prihoda kakve su znali ostvariti u predbožićno vrijeme.

Prihvatili sve mjere, a opet ispaštaju

Direktor F-grupe koja u svojem vlasništvu ima tri ugostiteljska objekta, ustvrdio je da je situacija izuzetno teška.

“Mi u ovom trenutku ovisimo o potezima države, jer su se svi naši dosadašnji izvori prihoda i zalihe iscrpili. Tijekom ovog razdoblja prihvatili smo sve mjere koje su se donosile, radili smo kraće nego inače, smanjili smo broj stolova, ma sve što je bilo potrebno, ali u momentu kad nam je zabranjen rad, mi jednostavno više nemamo izvora kojima bi mogli nadomjestiti sve troškove”, pojasnio je Duje Kačunić.

Dodao je o da su fiksni troškovi ogromni, a da ih nakon zatvaranja oni nemaju na koji način otplaćivati.

“Pitanje je hoćemo li uopće imati Badnjak, Božić i Novu godinu. Ako i tad budemo zatvoreni, iskreno se bojim kako će dalje sve funkcionirati. U ovom se scenariju nikome od nas ne piše dobro”, ustvrdio je Kačunić.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari