USKORO PROMJENE U ŠKOLAMA?

Ukidaju se maske u školama? Ministar Fuchs o tome razmišlja, otkrio i novosti za testiranje i samoizolaciju

Foto: Riportal/R.Z.

Ministar obrazovanja kaže kako zasad nema podatka o tome koliko bi moglo biti netestirane djece, a trebali bi se testirati svi, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili su preboljeli covid

U osnovnim i srednjim školama idući bi tjedan trebalo početi (samo)testiranje učenika, a još je mnogo nedoumica oko toga. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u Dnevniku Nove TV kazao je da su za roditelje koji odbiju testirati djecu predviđeni upitnici, odnosno izjave da ne pristaju na to.

“Tu će izjavu dostaviti školi gdje dijete pohađa nastavu i neće se testirati kod kuće. U slučaju da dijete bude u kontaktu s pozitivnom osobom, to će dijete morati u samoizolaciju, a drugi ne”, kazao je ministar Fuchs.

Svi bi se učenici trebali testirati

Zasad, kaže, nema podatka koliko bi moglo biti netestirane djece, a situacija će biti jasnija sljedećeg tjedna.

“Za sada znamo da su to jedan do dva učenika, odnosno roditelja po razredu”, rekao je Fuchs napomenuvši da bi se u načelu trebali testirati svi učenici, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili su preboljeli covid. “U toj varijanti ne bi ni bilo samoizolacije koja je jedna od glavnih problema odvijanja normalne nastave – licem u lice”, dodao je.

Ako se, pak, neko dijete odbije testirati, a roditelj želi, tada će škola dati uputu o komunikaciji s roditeljima, koju su ravnatelji škola već dobili.

‘Djecu ne guramo doma, nego u školu’

Kontrole neće biti, kazao je. “Nitko ne dira djecu. Dapače, guramo ih u obrnutom smjeru – ne doma, već u školu”, poručio je ministar Fuchs. Rekao je i da se razmišlja o ukidanju mjere nošenja maski u školi, ali da će se o tome razgovarati s predstavnicima HZJZ-a sljedeći tjedan.

Osvrnuo se i na izjavu Ivane Pavić Šimetin, zamjenice ravnatelja HZJZ-a, koja je rekla da je testiranje “15 radosnih minuta”. “Mislim da je htjela reći da to nije strašni zahvat, nego da se s malima to može voditi kroz igru”, kazao je ministar obrazovanja u Dnevniku Nove TV, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari