'POSTOJI PUNO ŽRTAVA'

Ukrajinska zastupnica: ‘Ruski vojnici siluju i seksualno napadaju žene’

Ilustracija (Kat Jayne/Pexels)

Silovanje i seksualni napad smatraju se ratnim zločinima i kršenjem međunarodnog humanitarnog prava

Ukrajinska zastupnica podigla je uzbunu zbog ruskih vojnika koji siluju i seksualno zlostavljaju žene tijekom invazije te je rekla da Ukrajina “neće šutjeti” o zločinima.

U televizijskom intervjuu Maria Mezenceva spomenula je jedan slučaj u Brovaryma, istočnom predgrađu Kijeva, gdje je žena silovana pred svojim djetetom.

U srijedu je glavna tužiteljica Iryna Venediktova rekla da napad istražuju vlasti i da je Ukrajina rekla Rusiji da je izdan nalog za uhićenje vojnika koji je počinio zločin.

“Postoji jedan slučaj o kojem se nedavno vrlo naširoko raspravljalo jer je zabilježen i tužiteljstvo je pokrenulo proces, ne ulazimo u detalje, ali je prilično zastrašujuća scena ubojstvo civila u kući u gradiću pored Kijeva”, kazala je Mezenceva.

“Žena tog civila – žao mi je ali moram to reći – silovana je nekoliko puta i to pred djetetom”, kazala je.

Vojnik je nakon tog čina, prenosi Guardian, prijetio i djetetu.

Mezenceva, šefica stalne delegacije Ukrajine u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, rekla je da slučajeve treba evidentirati, jer “pravda mora pobijediti”. Silovanje i seksualni napad smatraju se ratnim zločinima i kršenjem međunarodnog humanitarnog prava.

Kazala je da se slučajevi nedovoljno prijavljuju.

“Postoji mnogo više žrtava, a ne samo ovaj jedan slučaj koji je glavni tužitelj javno objavio”, rekla je.

“Sigurno nećemo šutjeti”, dodala je.

“Imamo izvještaje o grupnom silovanju žena. Većina ovih žena je ili pogubljena nakon zločina silovanja ili su si oduzele život”, izjavila je Leslije Vasylenko, ukrajinska zastupnica ranije u ožujku, prenose RTL Vijesti.

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari