BEZ ŠTETE

VideoUmjesto plinom ili strujom, rovinjska bolnica grijat će se morem: Evo kako će to funkcionirati

Pritom nema ni devastacije obale ni previsokih računa, a projekt skuplji od 7 milijuna kuna financira se europskim novcem

Do sad smo se grijali s ovom lijepom novom tehnologijom to su znači radijatori, e sad sa realno novom tehnologijom nadam se da ćemo dobiti relevantne uštede”, kaže Marinko Rade, ravnatelj bolnice Martin Horvat.

Tijekom zime bolnički računi za grijanje penju se i do milijun kuna. Proizvodnjom ogrjevne energije iz mora visoki bi se računi trebali smanjiti za više od 30%.

“Ovaj sustav ovdje je posebno specifičan po tome takav recimo nema za sad u Hrvatskoj što je ovdje planirano korištenje inverterskih dizalica topline koja ima iznimno visoku učinkovitost”, tvrdi Dalibor Jovanović, Istarska regionalna energetska agencija. .

More će se crpiti pomoću zdenaca

Četiri su već izrađena, još ih četiri treba izraditi.

“Dva zdenca u svakom polju se koriste kao proizvodni zdenci, a dva se koriste kao utisni zdenci odnosno sama voda nakon što se energetski iskoristi preko dizalica topline se vraća natrag u stijene”, objašnjava Marija Macenić s Rudarsko geološko naftnog fakulteta u Zagrebu.

Potrošnje morske vode – nema! Princip rada, kažu stručnjaci, jednak je sustavu klima uređaja.

“Mi ćemo imati zdence iz kojih ćemo crpiti morsku vodu koja ide preko isparivača, na isparivaču dizalica topline uzima toplinu obnovljivu iz okoliša ta morska voda se samo koji stupanj više ili manje zagrijana govorimo od 2, 3 stupnja razlike opet vraća od tamo di je uzeta odnosno u drugi zdenac”, kaže Luka Boban, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Ta se toplina preko kompresora podiže na viši tlak i višu temperaturu i takva distribuira u sustav grijanja.

“Radi toga postoji godinu dana praćenje u kojoj ćemo imati objektivne podatke koji će biti javno dostupni i koji će biti nama indikativni za odlučivanje za dalje, a nadam se i za druge ustanove u RH”, govori Rade.

A to je i želja, uz grijane dobiti i klimatizirane odjele, ono što u ovom trenutku nemaju, prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views