'VRIJEME JE VRLO OPASNO'

Video | Upaljen crveni meteoalarm: Ovaj predblagdanski vikend vrijeme bi nam moglo ići na ruku, uz jedno ozbiljno upozorenje!

Jadran na udaru jake bure s olujnim udarima, mogla bi nastati materijalna šteta

Za dio obale izdan je crveni meteoalarm zbog jake i vrlo jake, navečer mjestimice i olujne bure.

Kako javlja DHMZ, danas će na Jadranu biti pretežno sunčano, u unutrašnjosti oblačnije, a uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj mjestimice može pasti malo kiše, ponajprije u višem gorju susnježica i snijeg. Vjetar uglavnom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, lokalno i jak, u gorju na udare i olujan.

Na Jadranu umjerena do jaka bura s olujnim udarima, osobito podno Velebita i orkanskim. Najviša dnevna temperatura zraka od 4 do 8, duž obale i na otocima između 10 i 15 stupnjeva.

Za dio obale izdan je crveni meteoalarm zbog jake i vrlo jake, navečer mjestimice i olujne bure.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, stoji u upozorenju.

Od subote do ponedjeljka na Jadranu pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano. U ponedjeljak na kopnu mjestimice magla. U subotu će na kopnu puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jaka i olujna, na udare i orkanska bura koja će u nedjelju oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Jutra na kopnu hladna mjestimice sa slabim mrazom.

Slijedi dugotrajnije stabilnije razdoblje, u većini Hrvatske bez oborine, kakvo nismo imali tjednima, javlja HRT. Mjestimične slabe oborine moguće su uglavnom u gorju. Premda i dalje bez velike i za prosinac neprimjerene hladnoće bit će ipak hladnije nego prošlih dana, osobito u područjima s dugotrajnom maglom i niskim oblacima. No, valja upozoriti na do nedjelje prilično vjetrovito vrijeme s ograničenjima u prometu zbog često jake i olujne bure, osobito na sjevernom Jadranu na udare i orkanske, piše Net.hr.

Olujni vjetar stvara probleme na cestama

Zbog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Preporuka za obilazni pravac za u smjeru unutrašnjosti je: silazak na čvoru Zadar ISTOK – Tromilja – državnom cestom D502 – Smilčić – Obrovac – D27 – Gračac-D50 – čvor Sv. Rok (A1) te obrnuto u smjeru mora;
Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
Paški most (DC106).
Na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari