NAPOKON!

USVOJEN NOVI ZAKON! Osuđeni za nasilje u obitelji ne mogu se kandidirati na lokalnim izborima!

Foto: Pexels/K.G.

Kandidiranje na lokalnim izborima zabranit će se pravomoćno osuđenima za obiteljsko nasilje i nasilničko ponašanje u obitelji, kao i počiniteljima kaznenih djela na štetu djece pravomoćno osuđenima na više od šest mjeseci zatvora, bez obzira na to je li kazna uvjetna ili bezuvjetna, doznaje Večernji list.

Također, zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima za silovanje precizirat će se u skladu s izmjenama Kaznenog zakona koje su na snagu stupile 1. siječnja 2020., a po kojima je u definiciju silovanja ušao i spolni odnos bez pristanka.

Iako je riječ o zakonskim izmjenama koje bi na snagu trebale stupiti vrlo kratko prije lokalnih izbora, u Ministarstvu pravosuđa i uprave kažu da će ova zabrana kandidiranja važiti već na svibanjskim izborima, tj. da se obiteljski nasilnici na njima neće moći kandidirati.

Tvrde i da izmjene nisu u neskladu s preporukama Venecijanske komisije, po kojima izborna pravila ne bi trebalo mijenjati u izbornoj godini.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views