REALNA PRIJETNJA ILI BLEF?

UTJEŠNO?! Nuklearni fizičar: Ako bi nuklearna bomba bila bačena na Ukrajinu, Hrvatska ne bi imala posljedica

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Komentirao je i kakve bi posljedice moglo imati Putinovo nuklearno oružje, ako ga uopće iskoristi

Vladimir Putin u srijedu ujutro objavio je djelomičnu mobilizaciju i sada ponovno prijeti nuklearnim oružjem. Nuklearni fizičar Tonči Tadić za HRT je rekao da se radi o još jednom u nizu blefova ruskog predsjednika, ali se ponovno postavlja pitanje koliko je ta prijetnja stvarna.

“Prema mojoj evidenciji, ovo je 11. put da Putin ili netko oko njega najavljuje nuklearni rat. Svaki put je to bio blef, tako je i sada. Samo vođenje ovakve rasprave je upadanje u klopku Putinove propagande, radi straha od nuklearne bombe, straha od nestanka plina, trebali bismo kao prestati pomagati Ukrajini i prestati misliti o ruskim ratnim zločinima”, rekao je Tadić.

‘Hrvatska ne bi imala posljedica da se baci nuklearna bomba’
Komentirao je i kakve bi posljedice moglo imati Putinovo nuklearno oružje, ako ga uopće iskoristi.

“Da raščistimo. Hrvatska ne bi imala nikakvih posljedica ako bi nuklearna bomba bila bačena na Ukrajinu. Tu se ničega ne moramo bojati, a to se također neće niti dogoditi”, dodaje, ističući da se sve temelji na dvije pretpostavke.

“Prvo, da će ta bomba okončati rat. I drugo da druga strana, bilo Ukrajina, bilo NATO, neće reagirati. Ako ta jedna nuklearna bomba može dovesti do kapitulacije Ukrajine, zašto je nije upotrijebio prije četiri ili pet mjeseci?”

‘Nuklearnim ratom otvara se užas na obje strane’

“Ukrajina bi se i nakon što bi eventualno bila bačena bomba, nastavila boriti, no onda bi Rusija postala potpuno izolirana, a Ukrajina bi dobila svu međunarodnu pomoć”, smatra Tadić.

Kaže i kako je svakako moguć odgovor NATO-a, ali i same Ukrajine.

“Nuklearni rat nije samo bacanje bombi, već čitav niz drugog oružja koje je u arsenalu. Otvara se strašna Pandorina kutija, užasa za obje strane, i Putin može mirno računati s nekih 50 tisuća ozračenih ruskih vojnika koji će umrijeti unutar par tjedana. Prema ruskoj nuklearnoj strategiji i prema zakonu, Putin može baciti bombu samo ako je ugrožen opstanak Ruske Federacije, a ne ako mu ide loše u Ukrajini.”

Zaključuje da kada god neka nuklearna sila prijeti manjoj zemlji koja nema nuklearno naoružanje, da to zapravo znači da njihova vojska ne vrijedi ništa, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
4 Views152 Views