UVJET ZA PODRŠKU LIJEVOJ KOALICIJI: IDS I SDP potpisali sporazum o decentralizaciji Hrvatske

“IDS je u proteklih dana usuglasio sa SDP-om platformu za decentralizaciju Hrvatske i potpisao sporazum o decentralizaciji i realizaciji ključnih projekata u Istri i Primorju“, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić na današnjoj konferenciji za medije u Puli.

Predsjednik IDS-a istaknuo je da su potpisani sporazumi još jedan uspjeh IDS-a, kojima još jedno pokazuje svoju vjerodostojnost, ali i činjenicu da je na nacionalnoj razini uspio nametnuti decentralizaciju kao ključnu temu i najvažniju politiku koja iduća Vlada RH mora provesti.

– Decentralizacija je za nas ključ razvoja Hrvatske i polazna osnova za naše daljnje djelovanje, istaknuo je Miletić.

Naglasio je da je „platforma o decentralizaciji i ključnim projektima u Istri i Primorju prvi korak i ključni preduvjet u postizanju konačnog postizbornog dogovora između SDP-a i IDS-a“ te je napomenuo kako će se prije postizanja konačnog dogovora i formiranja Vlade točke iz Platforme do kraja konkretizirati i operacionalizirati.

– Platforma je polazna osnova za sve sljedeće konkretne korake i mjere koje vode prema potpunoj decentralizaciji zemlje, kazao je predsjednik IDS dodajući da ključne smjernice Platforme mogu biti sažete u tri cjeline:

– Prva točka jest svakako status Istre kao samostalne regije, druga točka jesu konkretne mjere decentralizacije od kojih bih izdvojio povećanje prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave povećaju s 10% na 25% u naredne dvije godine i prenošenje ovlasti s države na lokalnu razinu od kojih bi posebno izdvojio poljoprivredno, šumsko i turističko zemljište kao napuštene vojne zone gdje bi država zadržala kontrolni mehanizam.

– Treća točka jest realizacija ključnih projekata u Istri i Primorju koja uključuje dogovor o dovršetak punog profila Istarskog ipsilon, dovršetak izgradnje Opće Bolnice u Puli kao i opremanje te dovršetak izgradnje sveučilišnog kampusa Jurja Dobrile u Puli.

Miletić je naposljetku kazao kako IDS zanimaju samo konkretne mjere i konkretni potezi koji će dati novi zamah gospodarstvu u cijeloj zemlji i osigurati brzi razvoj Istre i cijele Hrvatske te je zaključio:

– Ovaj prvi korak u dogovorima nije „bijanko papir“, a mi ćemo cijelo vrijeme pratiti napredak i realizaciju budućeg operativnog plana za decentralizaciju zemlje i također će se ovom Platformom riječi početi provoditi u djelo, odnosno početi ćemo ostvarivati „Pravo na svoje“.

Platformu o decentralizaciji i ključnim projektima u Istri i Primorju prihvatilo je predsjedništvo IDS-a na sinoć održanoj sjednici te SDP.

Budući da je postignut konkretan dogovor i potpisan pismeni sporazum o svim pitanjima koja su predstavljala IDS-ov uvjet za podršku lijevoj koaliciji, Predsjedništvo IDS-a odlučilo je dati podršku SDP-u za sastavljanje nove Vlade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari