DOSTA JE KRVI NA SLAMKU

Video | Uvođenje sterilnih komaraca nova je metoda borbe protiv ovih kukaca: ‘Cilj je da daju neplodno potomstvo’

Gost RTL-a Danas bio je Goran Vignjević, koordinator za provedbu projekata uvođenja sterilnih komaraca

Metode suzbijanja broja komaraca brojne su i stalno se uvode nove, poput uvođenja sterilnih komaraca, a upravo o njoj s našim reporterom Bojanom Uranjekom razgovarao je Goran Vignjević, koordinator za provedbu projekata uvođenja sterilnih komaraca.

Mirni smo zasad od komaraca, hoće li tako biti do kraja sezone?

“Imamo svi osjećaj da je puno manje komaraca. Zbog suše, sušnog razdoblja i zato što nije bilo poplava. One su te koje uzrokuju izlijeganje velikog broja populacija poplavnih komaraca koje nam stvaraju najezde. Zasad je situacija bila bez poplava. Hoće li tako ostati ovisi o vodostaju, hoće li biti novih poplava…”, kaže Goran Vignjević, koordinator za provedbu projekata uvođenja sterilnih komaraca.

Ako priroda da tu vodu, krene na ruku komarcima, što imamo od aduta za borbu protiv njih?

“Ovo što preferiramo su biološka sredstva za borbu protiv komaraca, bez korištenja pesticida i kemikalija. Tako da je ova nova metoda koja se svrstava u biološku kontrolu gdje tehnikom kukaca uvodim sterilne mužjake u okoliš s ciljem da se pare sa ženkama i na taj način daju neplodno potomstvo. Odnosno, da se na taj način smanji broj komaraca u okolišu”, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari