PRESS STOŽERA

UŽIVO U Hrvatskoj 56 novooboljelih u posljednja 24 sata, u noćne klubove kreće inspekcija

Goran Stanzl/Pixsell

Da je pozitivan na koronavirus potvrdio je i Goran Ivanišević

“Danas je broj novooboljelih u 24 satnom razdoblju 56”, rekla je na početku doktorica Marija Bubaš.

Samoizolacija i testiranje premijera zbog pozitivnog testa Gorana Ivaniševića?

“Koliko znam, gospodin Ivanišević se testirao tri puta, prošli četvrtak, sada u ponedjeljak i sada je nalaz pozitivan. Dakle, Zadar, teniski događaj je bio u subotu i kontakt. Bio je dva dana poslije negativan, tako da kontakti njegovi unazad dva danas od danas su ti koji će se ispitivati. Nitko tko je s njim bio na turniru nije ugrožen, po svim epidemiloškim saznanjima”, odgovorila je Markotić.

Za slučaj Rajka Ostojića koji je otišao u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženim kolegom iz SDP-a rekla je da nije upoznata, ali da “ista pravila moraju vrijediti za sve”.

U Zagrebu zaraženi iz narodnjačkih klubova?

“Radi se o nekoliko kontakata u nekoliko tih klubova i zbog toga smo odlučili donijeti odluku kojom će se provoditi kontrola provođenja mjera u noćnim klubovima. Inspektori će obilaziti noćne klubove i kontrolirati poštuju li se preporuke. Ako uoče nedostatke, tražit će da se trenutno počne s provođenjem preporuka. Ako se to ne učini obratit će se nadležnima, a to je najprije Državni inspektorat”, rekao je Davor Božinović.

Što se tiče nošenja maski u trgovačkim centrima, zasad se ostaje na preporukama.

“Nije zabranjeno da netko individulano sam nosi masku u trgovačkom centru iako to nije obavezno”, rekla je Bubaš.

Testira li se dovoljno?

“Mi i dalje ostajemo pri tome da se testiraju oni koji imaju indikacije. Imamo dovoljno kapaciteta, i mi i Grad Zagreb, prema tome, ako u  Zagrebu misle da treba testirati više, slobodno to mogu napraviti”, poručila je Markotić.

Što se tiče zaražene vrtićke djece, Bubaš je rekla da imamo troje zaražene djece u dva grada:

“Priča nije spektakularna, ona odgovara činjenici da smo usfed epidemije koja se prenosi kapljičnim putem. Posao epidemiologa, ja to nisam, ali sam usred ovoga pa sve to znam napamet jer defincije se uče, počinje od definicije i njegov je posao da procjenjuje i sukladno tome se odlučuje tko ide u samoizolaciju, a tko se testira. Protokol za vrtić određuje epidemiolog koji će promijeniti što sve treba napraviti, hoće li cijela skupina ići u samoizolaciju ili dio ili pojedine osobe. Onaj broj osoba koji su samoizolaciji i treba biti u samoizolaciju”.

Dosad je potvrđeno da je u Zagrebu najmanje 20 novozaraženih, u Osječko-baranjskoj županiji 12, od čega je osam u Đakovu, a među njima i dvoje djece iz katoličkog vrtića. Iz Splitsko-dalmatinske županije javili su kako imaju pet novih slučaja koronavirusa.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari