OVO JE NAŠ JUNAK! Ministar Šustar i majka Luke Ritza uručili nagradu za borbu protiv maloljetničkog nasilja

Zahvalivši na nagradi, Topić je istaknuo kako je to nagrada i njegovim roditeljima, nastavnicima i prijateljima

Na prigodnoj svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u četvrtak je Domagoju Topiću, učeniku trećeg razreda sesvetske gimnazije, uručena ovogodišnja nagrada “Luka Ritz” koja simbolizira borbu protiv maloljetničkog nasilja.

Topiću su nagradu zajednički uručili ministar Predrag Šustar i majka preminulog Luke Suzana Ritz.

Iako je bio jedini kandidat, Povjerenstvo za dodjelu nagrada na čijem je čelu Suzana Ritz, odlučilo je da je Domagoj Topić zaslužuje zbog svog iznimnog rada i realizacije predstave “Hej, i ja sam tu”, koja progovara o problemima vršnjačkog nasilja i promiče toleranciju i školu bez nasilja.

Ove godine došlo je do propusta u radu Povjerenstva pa se na natječaj javio samo Topić, ali svojim radom i aktivnošću zaslužio je tu nagradu, rekla je Ritz čitajući obrazloženje u kojemu za Domagoja njegovi nastavnici i prijatelji iz gimnazije imaju samo riječi hvale. “Dragi Domagoj, neka te ne brine što si bio jedini kandidat, jer si poseban i izniman mladić spreman svakome pomoći”, poručila mu je Suzana Ritz.

Topić je autor niza dramskih tekstova i video filmova u kojima uvijek nastoji ispričati pozitivnu stranu, pa i kad je riječ o teškim životnim situacijama. Svi tvoji radovi simboliziraju ono što se veže uz ime Luke Ritza, a to su ljubav, nenasilje, tolerancija i vjera u bolju budućnost, navela je majka prerano umrloga Luke, žrtve maloljetničkog nasilja.

Tvoj rad je svijetli primjer drugim mladim ljudima, tvojim vršnjacima, dometnuo je ministar Šustar. Hrvatsko društvo treba biti nježnije i poniznije, a institucije moraju imati više empatije za mlade, rekao je Šustar i njavio da u planu nagradom ubuduće obuhvatiti i studensku populaciju. Priznanje i zahvalnost odao je i sesvetskoj gimnaziji, koja je škola nulte tolerancije na nasilje.

Zahvalivši na nagradi, Domagoj Topić istaknuo je kako je to nagrada i njegovim roditeljima, nastavnicima i prijateljima. “Nisam sve napravio sam, već s roditeljima koji su mi podrška i Gospodinom koji nas uvijek prati”, rekao je.

Luka Ritz je spomen i spomenik mjesta i vremena koje se više nikada ne smije dogoditi, rekao je dodavši da je u današnje vrijeme itekako izraženo psihičko nasilje, pa i putem interneta. Navodeći podatak da među 100.000 mladih u svijetu njih devet izvrši samoubojstvo, rekao je da se svakodnevno trebamo pitati kuda to svijet ide.

Nismo svjesni koliko su psihički udarci bolni i ljudima koji ih doživljavaju trebamo pomoći, a ne okretati glavu, jer će i nama možda jednog dana trebati pomoć, a nitko nam je neće imati pružiti, poručio je Topić.

Nagrada “Luka Ritz” sastoji od skulpture, posebnog priznanja i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000 kuna mjesečno, a posebno priznanje dobila je i škola koju pohađa Domagoj Topić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari