POLICE SE PRAZNE

Video | Već mjesecima nema nekih lijekova! U ljekarnama nema sirupa, a nestat će i 300-tinjak drugih proizvoda!

U crnom scenariju moglo bi se dogoditi da 1. siječnja s polica nestanu proteze, kolica i pelene za odrasle i drugi proizvodi. Beroš poručuje: ‘Radimo na rješavanju problema. Naravno da nećemo dozvoliti da dođe do nestanka pojedinih lijekova, aparata, medicinskih proizvoda i bilo čega’

Pojedinih lijekova nema već mjesecima, police su prazne, a sada u vrijeme zimskih mjeseci – nedostaje i antibiotika u sirupu. Jedino rješenje – zamjenski generički lijekovi.

“Trenutno je više virusnih i bakterijskih infekcija te su nastali problemi u opskrbi pojedinih sirupa. Kada nestane jedan sirup nažalost potegne i nestašicu i drugog sirupa”, kaže Marina Rupčić iz Gradske ljekarne Zagreb.

Prijeti i nestašica medicinskih i ortopedskih pomagala. HZZO je spustio prodajne cijene, distributeri šokirani. Po tim uvjetima, kažu, ne isplati im se prodavati. U crnom scenariju moglo dogoditi da prvog siječnja s polica nestanu proteze, kolica i pelene za odrasle kao i mnogi drugi proizvodi.

“Smatramo da se neke stvari moraju hitno promijeniti, imamo ciljeve koji su pitanje preživljavanja. Hitna obustava ove odluka uz mogućnost korekcije cijene barem za stopu inflacije”, kaže Marko Husić, dopredsjednik HUP Koordinacije za medicinske proizvode.

Ivica Balog jedan je od 200 tisuća ugroženih kojima život ovisi o ortopedskim pomagalima. Zgrožen je odnosom države prema invalidima koja od njih radi – socijalne slučajeve.

“Mogu samo reći da bi bilo bolje da tim ljudima omoguće kvalitetan život, da im omoguće da mogu zarađivati za život umjesto da sjede doma i da budu na teret drugima, a i državi”, kaže Ivica Balog, atletičar.

“Mi koristimo ovu priliku, nepriliku da bi skrenuli pozornost da je lista ortopedskih pomagala loša, izuzetno loša. A bit će i lošija ako HZZO i država na odustanu od pogubne odluke o smanjenju cijena, poručuju s koordinacije za medicinske proizvode HUP-a”, kaže Ana Sršen, predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

“Mi od njih očekujemo da revidiraju odluku o sniženju cijena ortopedskih i drugih proizvoda. Dakle trenutno zbog snižavanja cijena oko 300-tinjak proizvoda će nestati s hrvatskog tržišta. Neće biti dostupno hrvatskim građanima”, kaže Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

No to se neće dogoditi, odgovara ministarzdravstva Vili Beroš koji je bio u pregledu radova na obnovi bolnice Merkur. Još je u petak ujutro, kaže, u Narodne novine poslan izmijenjeni pravilnik koji omogućava da se cijene ortopedskih pomagala i snize, i povise, ovisno o cijeni troškova proizvodnje.

“Radimo na rješavanju tih problema. Kao odgovorna administracija naravno da nećemo dozvoliti da dođe do nestanka pojedinih lijekova, aparata, medicinskih proizvoda i bilo čega”, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Za nestašicu lijekova krivi su prekinuti lanci svjetske distribucije, no ako nestane proteza – odgovorni će biti HZZO i ministarstvo zdravstva. Do prvog siječnja – dovoljno je vremena za dogovor, izvještava Borko Brunović za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari