NOVI PROBLEMI

Veledrogerije ponovno prijete prekidom isporuka lijekova bolnicama: ”Dug je prevelik…”

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Hrvatske bolnice bi ponovno mogle doživjeti prekid isporuke lijekova jer je dug veledrogerijama opet doseže gotovo 6 milijardi kuna, poručili su iz Hrvatske udruge poslodavaca.

“Krajem listopada veledrogerije su potraživale rekordnih 5,7 milijardi kuna nakon čega je došlo do privremenog prekida isporuke lijekova dužnicima. Očekuje se da će krajem veljače dug ponovno dosegnuti tu razinu bez obzira na dodatno izdvojena sredstva krajem 2020. – potrebno je dugoročno rješenje kroz reformu zdravstvenog sustava koja će osigurati normalno funkcioniranje sustava opskrbe lijekovima i medicinskih proizvodima”, ističe se u priopćenju HUP-a., pišu Vijesti.hr

“Svaka peta bolnica od početka godine prestala je s plaćanjem”

Naglašavaju da unatoč rebalansu proračuna prošle godine kada je osigurano dodatnih 670 milijuna kuna i dodatnih 2,4 milijarde kuna, dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama kontinuirano rastu.

“Iz veledrogerija upozoravaju kako su došli do ruba održivosti budući da je svaka peta bolnica od početka godine prestala s plaćanjem, a tek je svaki isporučeni lijek plaćen posljednja dva mjeseca”, ističu iz HUP-a te dodaju da se rok plaćanja HZZO-a prema ljekarnama gotovo udvostručio.

“Dosad smo, u interesu svih hrvatskih građana, uvijek izlazili u susret i pokazivali razumijevanje za poteškoće zdravstvenog sustava, ali smo se ponovno našli u bezizlaznoj situaciji”, kazala je predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač te dodala da tek svaka peta kuna iz zdravstvenog proračuna odlazi na lijekove.

“Veledrogerije nisu više u mogućnosti kreditirati državu”

“Veledrogerije nisu više u mogućnosti kreditirati državu. Zbog toga tražimo žurno podmirenje potraživanja u iznosu od 2 milijarde kuna za dugove bolnica, uz dodatnih 700 milijuna kuna za dugove ljekarni, te dodatnih 300 milijuna kuna za svaki mjesec kašnjenja s plaćanjem iza 31. siječnja 2021.”, kaže Percač.

“Dug je ponovno krenuo rasti rekordnim stopama, dok se mi istovremeno dodatno zadužujemo kod bankarskih institucija kako bismo pokrili tekuće troškove”, dodala je, pišu Vijesti.hr

Početkom veljače dug je bio 5,2 milijarde kuna

O dugovima veledrogerijama oglasio da danas priopćenjem i HGK koji je napisao da prema podacima veledrogerija, ukupni dug bolničkog i ljekarničkog sustava na 31.01.2021 prešao je 5,2 milijarde kuna (dug bolnica na 31. siječnja 2021. iznosio je 4,1 milijardu kuna, dok je procijenjeni dug HZZO prema ljekarnama premašio 1,1 milijarde kuna).

Unatoč sanaciji iz studenog 2020. oko 15 hrvatskih bolnica ponovo ima rokove plaćanja iznad 365 dana i već su suočene s uvjetovanom isporukom lijekova i opreme od nekih veledrogerija. Za očekivati je da će dio veledrogerija osim uvjetovanja isporuke plaćanjem pokrenuti tužbe i ovršne postupke prema bolnicama u nemogućnosti naplate svojih potraživanja, ističu iz HGK, a pišu Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari