Velika akcija: USKOK otkrio kako je uhićena šestorka muljala pri uvozu skupocjenih vozila u Hrvatsku

Foto: PU istarska

Državni proračun Republike Hrvatske oštetili su za najmanje 4,3 milijuna kuna

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske dovršili su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i kriminaliteta, višemjesečno kriminalističko istraživanje te su tijekom utorka uhitili šest hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruživanja te utaje poreza ili carine i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su se osumnjičene osobe povezale u zločinačko udruženje sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi. Osumnjičeni su tijekom 2017., 2018. i 2019. godine prilikom uvoza vozila visoke i više klase iz zemalja članica Europske unije u Republiku Hrvatsku izbjegavali obračunavanje i plaćanje propisanih poreza za okrivljeno trgovačko društvo, čime su Državni proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 4,3 milijuna kuna.

U kriminalističkom istraživanju sudjelovalo je oko 40 policijskih službenika te su djelatnici PU istarske 10. prosinca na području Buja i Poreča uhitili 46-godišnjaka, 44-godišnjaka, 40-godišnjakinju, 37-godišnjakinju i 36-godišnjaka. Istog dana djelatnici PU zagrebačke na području Zagreba uhitili su 43-godišnjaka. Policijski službenici obavili su pretrage osoba, njihovih domova, vozila i poslovnih prostora trgovačkih društava u Bujama i Poreču, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su, uz kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovedeni pritvorskom nadzorniku PU primorsko-goranske.

USKOK od suda traži istražni zatvor

Na temelju kaznene prijave PU istarske USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana te jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Bujama zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, utaje poreza ili carine, pomaganja u utaji poreza ili carine te krivotvorenja službenih ili poslovnih isprava, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni u razdoblju od 2017. do 2019. godine na području Hrvatske, Slovenije i drugih članica EU, povezao u zajedničko djelovanje drugog do četvrtog  okrivljenog u cilju da za sebe i druge stekne nepripadnu materijalnu korist uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi PDV-a, a na štetu državnog proračuna. Pritom je uspostavio sustav u sklopu kojeg su nabavljali i dopremali vozila iz članica EU u Hrvatsku, a koja su preko trgovačkog društva isporučivali krajnjim kupcima s ciljem da to društvo djelomično ili potpuno izbjegne obračunavanje i plaćanje PDV-a te da se na ta vozila neosnovano primijeni poseban postupak oporezivanja marže. U tu svrhu koristili su osobe od povjerenja kao prividne stranke ugovora, nabavljali i izrađivali nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju trgovačkih društava koja u stvarnosti ne posluju ili su pod njihovim upravljanjem, prikrivali stvarne prodavatelje vozila ili izdavatelja izlaznog računa te nova vozila prikazivali kao rabljena, objavio je USKOK.

U sklopu podijeljenih uloga, prvi i treći okrivljeni su dogovarali kupnju vozila iz država članica EU, pri čemu su u pojedinim slučajevima sa stvarnim prodavateljem dogovarali izradu obvezujućih ponuda, ugovora ili izlaznih računa na kojima se ne bi, kao pravi kupac, označilo okrivljeno trgovačko društvo, već neko drugo društvo ili fizička osoba. Ako sa stvarnim prodavateljem ne bi bio postignut prethodni dogovor, I.,  II., V. i VI. okrivljeni bi tog prodavatelja u dokumentaciji prikrili, nabavljajući ili izrađujući te upotrebljavajući obvezujuće ponude, ugovore i izlazne račune društava s područja Slovenije, Njemačke i Hrvatske, a koja u stvarnosti ne posluju, već su pod njihovom kontrolom ili su samo u tu svrhu osnovana i na imena osoba lošeg materijalnog ili zdravstvenog stanja. Također, u cilju prikrivanja stvarnog prodavatelja vozila, I. do VI. okrivljeni su nabavljali, izrađivali i u pravnom prometu upotrebljavali nevjerodostojne ugovore i račune u kojima su sebe, članove svoje obitelji ili druge povjerljive osobe prikazivali kao kupce vozila, a potom i njihove prodavatelje VII. okr. trgovačkom društvu. U cilju izbjegavanja plaćanja PDV-a na nova vozila, I., II., III. i IV. okrivljeni dopremali su ih u Hrvatsku te odlagali na posebnim mjestima, upravljali njima ili ih davali kupcu na upotrebu dok ne prijeđu više od 6000 kilometara ili dok ne navrše šest mjeseci od prve upotrebe, pri čemu su vozila korištena uz probne tablice stranih rent-a-car agencija, bez zakonom propisane prijave vozila nadležnom carinskom uredu u roku od 15 dana od unosa na područje Hrvatske.

Osim toga, I., III., IV., V. i VI. okr. su i obavljali postupke identifikacije i utvrđivanja stanja vozila u stanicama za tehnički pregled, a također i postupke prve registracije pri čemu su upotrebljavali nevjerodostojne ugovore i račune, dok su I., V. i VI. okr. nevjerodostojnu dokumentaciju upotrebljavali kao isprave o vlasništvu pojedinog vozila u postupku plaćanja posebnog poreza na motorna vozila pri nadležnom uredu Carinske uprave. Prilikom prodaje vozila krajnjem kupcu, I., III., V. i VI. okr. su izrađivali, ovjeravali i izdavali nevjerodostojne račune VII. okr. trgovačkog društva, bez iskazanog poreza na dodanu vrijednost, već uz neosnovano primijenjen posebni postupak oporezivanja marže.

S osnove neobračunatog i neplaćenog PDV-a, na opisani su način oštetili državni proračun za najmanje 4.391.248,02 kune, što je iznos za koji su sebe i VII. okr. trgovačko društvo nepripadno okoristili.

USKOK je Županijskom sudu u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv šestero okrivljenih.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari