'DOLIJEVANJE ULJA NA VATRU'

Veselite se rastu plaća? Ugledni ekonomist se pribojava: ‘Ne možemo imati plaće kao Njemačka a produktivnost kao Turska’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ekonomist Damir Novotny za Net.hr komentira rekordnu inflaciju i potencijalan rast minimalca

Hrvatska već drugi mjesec zaredom bilježi rekordnu inflaciju, pokazuju podaci za kolovoz Državnog zavoda za statistiku. Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u kolovozu 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a inflacija je ponajviše posljedica rasta cijena goriva i hrane.

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da ipak nema razloga za brigu jer – dolazi do stagnacnije rasta cijena.

“Cijene su u kolovozu bile 12 posto više nego u kolovozu prošle godine kada smo imali najniže potrošačke cijene u povijesti. Ova stopa je, naravno, visoka, ali inflacija ipak usporava. To vidimo i u SAD-u gdje stopa inflacije počinje padati. U Europskoj uniji se inflacija zadržava zbog visokih cijena energenata, posebno u Njemačkoj koja je jako ovisna o ruskim energentima” pojašnjava Novotny.

Naglašava da je visoka inflacija u Hrvatskoj dijelom posljedica turističke sezone.

“Cijene su u kolovozu bile visoke ne samo zbog realnog rasta cijena troškova nego i zbog visokih cijena u turističkoj sezoni. Turizam je pokretač visokih cijena. Hrvatska ima nesretnu okolnost da su cijene tijekom turističke sezone iznimno visoke, na razini Europe. To će početi padati u narednim mjesecima, nemoguće je da kava u Dubrovniku ostane 30 kuna ili pizza 500 kuna” kaže Novotny.

‘Rast minimalne plaće mogao bi doliti ulje na vatru inflaciji’

Komentirajući vijest da bi Europski parlament ovoga tjedna trebao usvojiti direktivu o minimalnoj plaći na razini EU, a prema čijim bi novim kriterijima minimalac u Hrvatskoj u iduće dvije godine mogao “skočiti” na oko 4000 kuna neto odnosno, 5000 kuna bruto, Novotny kaže da je privatni sektor već nadmašio te najniže satnice, a da vladin sektor to može izdržati jer je “dobitnik u inflaciji” odnosno, zaradio je puno od PDV-a.

“Ja se kao ekonomist pribojavam da bi taj novi rast plaća, koji će država moći izdržati jer ima povećane prihode, mogao doliti ulje na vatru inflaciji i tako otvoriti drugi krug inflacije”, upozorava Novotny te podsjeća da je mimalna plaća pitanje produktivnosti.

“Ne možemo imati plaće na razini Njemačke, a produktivnost na razini Turske”, poručuje ekonomski analitičar, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views