APSURD NOVOG ZAKONA: Mladi liječnici bez dana staža stižu u ordinacije na ljeto ?

Nova generacija liječnika postati će prva generacija koja će bez staža izravno s fakulteta u liječničke ordinacije i bolnice

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Toga se studenti čak i boje. Podsjećaju da je staž ukinut, a zamjenska rješenja još nisu potpuno zaživjela

Nakon brojnih tragedija, iznova su se pobunili i budući liječnici, danas studenti medicine.

Za šest mjeseci njih 500-tinjak završit će fakultet i postati prva generacija koja će bez staža izravno s fakulteta u liječničke ordinacije i bolnice – što ne žele.

Toga se studenti čak i boje. Podsjećaju da je staž ukinut, a zamjenska rješenja još nisu potpuno zaživjela.

Iva je mlada liječnica koja na pedijatriji odrađuje dio svoga staža. Bila je i u ordinaciji obiteljske medicine i na kirurgiji.

“Meni je staž do sada pomogao da budem sigurnija. Do sada sam ja osobno imala puno više prilike davati injekcije, šivati, vaditi konce i te neke praktične vještine koje za vrijeme fakulteta nisam imala prilike toliko vježbati”, kazala je stažistica Iva Hižar.

Tu priliku neće dobiti buduće generacije jer je staž ukinut i oni su zabrinuti jer se bliži trenutak kada će morati početi liječiti.

“Jedna stvar je nesigurnost što ne znamo sto će biti s nama za šest mjeseci. Druga stvar koja nas brine sama nesigurnost ako odmah počnemo raditi, ako ne bude tranzicijskog među perioda za vrijeme kojeg ćemo imati priliku naučiti kako funkcionira bolnički sustav i hitna i ako se nađemo pred pacijentima sami”, rekao je predsjednik Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Kristian Dominik Rudež.

Teorija je jedno, a praksa drugo kažu budući liječnici. Iako na fakultetu imaju praktični dio žele naučiti još više prije nego samostalno stanu pred pacijente.

“Mora se isto tako naglasiti da se tijekom te kliničke nastave i ne postoji toliko vremena da bi se uvježbale te vještine”, kazao je Borna Arsov iz Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Ukidanje staža korak je unatrag smatraju i u Liječničkoj komori.

“Smatramo da nije trebalo doći do ukidanja staža nego ga je trebalo produljiti. Zašto? Zato što se ne daje podrška studentima, većina zemlja ga ima. Rješenje je rad pod nadzorom”, kazao je dopredsjednik Liječničke komore, Krešimir Luetić.

Rada pod nadzorom bit će, uvjeravaju i u Ministarstvu zdravstva. Rad pod nadzorom može trajati najdulje 24 mjeseca. Navedeni Pravilnik je u izradi.

Ali studenti žele znati što ih čeka i što nadzor uključuje.

“Rješenje vidimo u tranzicijskom periodu neka ga nazivaju kako hoće… Ali, nadam se da mogućnosti da nakon fakulteta imamo period u kojem možemo stječi potrebno iskustvo da nema opasnosti ni za nas ni za pacijente”, kazao je Deni Rkman iz Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Bliži se trenutak kada iz fakultetskih klupa odlaze u bolnice, ordinacije i na hitne prijeme i njihova zabrinutost opravdano zabrinjava i one koje će liječiti.

Kristina Čirjak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari