TEŠKA SITUACIJA

VIDEO Beroš o najgorem danu: ‘Imamo veliki broj mikrožarišta – obiteljska okupljanja, zborno pjevanje, treninzi i natjecanja’

Pixsell

Krenulo se sa dodatnim smještajnim kapacitetima u pet gadova – Arene u Splitu i Zagrebu, dvorana u Rijeci te u Osijeku

Hrvatska danas broji najviše novozaraženih od početka epidemije – čak 1563, a sve više ljudi i umire.

Premijer Andrej Plenković rekao je da rekordan dan po broju novooboljelih pokazuje ozbiljnost situacije i apelirao na sve da se pridržavaju mjera.

”Moramo pokazati snagu i odgovornost prema najbližima, ako to ne pokažemo imat ćemo sve veće širenje epidemije”, rekao je premijer u uvodnom dijelu sjednice Vlade. 

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frtlvijesti%2Fvideos%2F2753894191489021%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”316″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”

Premijer je podsjetio i da će do kraja godine biti isplaćena milijarda eura za očuvanje radnih mjesta.

“Imamo blago povećanje osiguranika u odnosu na veljaču što znači da su mjere imale učinka. Osigurali smo plaće, mirovine i financiranje svih obaveza. Idućeg tjedna ćemo na Vladi pripremiti prijedlog rebalansa za ovu i prijedlog proračuna za iduću godinu”, rekao je premijer. 

Beroš: Imamo veliki broj mikrožarišta

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se pandemija u svijetu i u Hrvatskoj razvija u smjeru u kojem su se mnogi nadali da se neće razvijati. Hrvatska ima 7380 aktivnih slučajeva trenutno.

“U zdravstvenom sustavu je 609 aktivnih slučajeva, a preko 1000 zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji. Radi se o velikom broju mikrožarišta i okupljanja, obiteljskih okupljanja, širenje zaraze povezano je sa zbornim pjevanjem, sportskim natjecanjima, treninzima…”, rekao je Beroš. 

Bolnički sustav prilagođava se novim okolnostima, kazao je.

“Ne možemo biti zadovoljni s epidemiološkom situacijom i ponašanjem pojedinaca. Sve predstavlja veliko opterećenje za zdravstveni sustav. Očekujem primjerenu participaciju svih dionika zdravstvenog sustava. Primarna zdravstvena zaštita ima obavezu sudjjelovati. Nalazimo se u situaciji u kojoj svi trebaju dati obol. Uloga će se jednom svih nas preispitivati u ovoj situaciji”, rekao je Beroš. 

Božinović: Radimo na aktivaciji 2360 dodatnih kreveta u dvoranama

Ministar Davor Božinović rekao je da brojke rastu zbog nepridržavanja mijera dijela građana. Krenulo se sa pripremanjem dodatnih smještajnih kapaciteta u pet gadova – Arene u Splitu i Zagrebu, dvorana u Rijeci te u Osijeku i Varaždinu nekoliko lokacija.

“To je dodatnih 2360 kreveta, u funkcije se mogu staviti u roku od 48 sati. Pozivamo sve građane da izbjegnu kontakte koji nisu nužni, sastajanja, obiteljska okupljanja i privatne proslave. To je najveća razina zajedništva, solidarnosti i humanizma koje u ovim vremenima može pokazati bilo tko od nas”, rekao je Božinović. 

Nastava ide kao i do sada

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da je stanje u školskom sustavu stabilno.

“Imamo 0,1 posto pozitivne djece, a nastava se u gotovo 80 posto škola odvija po modelu A. Naizmjenični model je u 6,11 škola, a kompletna online nastava je 19 škola, ili nešto manje od dva posto”, kazao je Fuchs.

U samoizolaciji je 0,7 posto razreda.

“Mislimo da i dalje treba održavati takav pristup kao što imaju i Engleska i Estonija. U Francuskoj svi idu u školu. Irska na primjer ima razinu lockdowna, ali su škole otvorene. Mi smo i dalje na poziciji da je ovakav pristup najbolji mogući u ovom trenutku zbog pedagoških, socijalnih, ali i ekonomskih elemenata”, kazao je Fuchs. 

Radikalizacija 

Na dnevnom je redu današnje sjednice Vlade je zaključak Vlade o sprječavanju radikalizacije u društvu, a nakon prošlotjednog oružanog napada na Markovom trgu.

“Pokušaj trostrukog ubojstva s elementima terorizma na Trgu svetog Marka pokazuje da je u dijelu hrvatskoh društva došlo do radikalizacije, a ona predstavlja prijetnju u ostvarivanju sloboda svih građana”, rekao je potpredsjednik Vlade Tomo Medved. 

Plenković: “Ja sam prije nekoliko dana rekao da je granica prijeđena. Nije isto biti meta govora mržnje na internetu, kroz medijske članke, komentare… Nije mi palo na pamet da bilo kojeg od tih aktera tužim. To govorim radi HND-a, medija… Smatrao sam da je sloboda govora važnija od pravnih aktivnosti protiv onih koji šire mržnju. No, kad poticanje na mržnju dovede do nasilnog ekstremizma pa i terorizma, onda je to drugo. Jedno su hrabri anonimci na internetu, a drugo je kad netko pokuša trostruko ubojstvo pred zgradom Vlade.”

“Nismo mi govor mržnje shvatili u ponedjeljak. S njim smo upoznati jako dugo. Bolje nego mnogi drugi”, zaključio je. 

Vlada je krenula s tri aktivnosti glede borbe protiv radikalizacije u društvu, rekao je premijer Andrej Plenković. Prva je vezana za prošlotjedni slučaj oružanog napada na Banske dvore, a druga institucionalna borba protiv radikalizma te će Vlada, najavio je, na sjednici zadužiti Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da analizira stanje, pojača međuresornu koordinaciju svih nadležnih tijela i da predloži mjere. Treća je točka politička borba protiv radikalizma u društvu.

Ministar financija Zdravko Marić trebao bi dobiti ovlast za potpisivanje Sporazuma o zajmu između EU kao zajmodavca i Republike Hrvatske kao zajmoprimca za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-19. Na dnevnom je redu i odluka o poduzimanju mjera u tijelima državne uprave za sprječavanje širenja COVID-19 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views