SLIJEDE NOVE MJERE?

SJEDNICA U TIJEKU: ‘Pandemija se počela razvijati u smjeru u kojem smo se nadali da se neće…’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer i ministri na sjednici Vlade će dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus

Ministri će na sjednici Vlade koja je počela počinje u podne dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a na dnevnom je redu i nekoliko odluka vezanih uz pandemiju COVID-19.

Hrvatska danas broji najviše novozaraženih od početka epidemije – čak 1563, a sve više ljudi i umire.

Premijer Andrej Plenković rekao je da rekordan dan po broju novooboljelih pokazuje ozbiljnost situacije i apelirao na sve da se pridržavaju mjera.

”Moramo pokazati snagu i odgovornost prema najbližima, ako to ne pokažemo imat ćemo sve veće širenje epidemije”, rekao je premijer u uvodnom dijelu sjednice.

Premijer je podsjetio i da će do kraja godine biti isplaćena milijarda eura za očuvanje radnih mjesta.

“Imamo blago povećanje osiguranika u odnosu na veljaču što znači da su mjere imale učinka. Osigurali smo plaće, mirovine i financiranje svih obaveza. Idućeg tjedna ćemo na Vladi pripremiti prijedlog rebalansa za ovu i prijedlog proračuna za iduću godinu”, rekao je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se pandemija u svijetu i u Hrvatskoj razvija u smjeru u kojem su se mnogi nadali da se neće razvijati. Hrvatska ima 7380 aktivnih slučajeva trenutno.

“U zdravstvenom sustavu je 609 aktivnih slučajeva, a preko 1000 zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji. Radi se o velikom broju mikrožarišta i okupljanja, obiteljskih okupljanja, širenje zaraze povezano je sa zbornim pjevanjem, sportskim natjecanjima, treninzima…”, rekao je Beroš.

Bolnički sustav prilagođava se novim okolnostima, kazao je.

Na dnevnom je redu današnje sjednice Vlade je zaključak Vlade o sprječavanju radikalizacije u društvu, a nakon prošlotjednog oružanog napada na Markovom trgu.

Vlada je krenula s tri aktivnosti glede borbe protiv radikalizacije u društvu, rekao je premijer Andrej Plenković. Prva je vezana za prošlotjedni slučaj oružanog napada na Banske dvore, a druga institucionalna borba protiv radikalizma te će Vlada, najavio je, na sjednici zadužiti Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da analizira stanje, pojača međuresornu koordinaciju svih nadležnih tijela i da predloži mjere. Treća je točka politička borba protiv radikalizma u društvu.

Ministar financija Zdravko Marić trebao bi dobiti ovlast za potpisivanje Sporazuma o zajmu između EU kao zajmodavca i Republike Hrvatske kao zajmoprimca za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-19. Na dnevnom je redu i odluka o poduzimanju mjera u tijelima državne uprave za sprječavanje širenja COVID-19 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne uprave.

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frtlvijesti%2Fvideos%2F2753894191489021%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”316″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari