SUZBIJANJE EPIDEMIJE

Beroš potvrdio ograničenje kretanja: ‘Svi su za nove mjere pred blagdane’

Luka Stanzl/PIXSELL

“Potrebno je smanjiti mobilnost kako bismo u siječanj ušli na što bolji način”, rekao je premijer

U Banskim dvorima razgovaraju premijer Andrej Plenković i članovi Vlade sa Znanstvenim savjetom kako bi analizirali epidemiološku situaciji te dogovorili nove mjere za suzbijanje širenja epidemije Covida-19.

“Svi smo naglasili da je važno razgovarati, razmjenivati spoznaje o najnovijim informacijama. Čuli smo mnoga toga novog. Drago mi je da Znanstveni savjet i dalje plovi ovim nemirnim morima. Svi su suglasni da je nove mjere, pogotovo u okolnostima blagdana i druženja, potrebno donijeti. Svi se slažu da je ovaj drugi val, zimski covid, izazovniji i s kliničkog aspekta”, rekao je Beroš nakon sastanka.

“Ova bolest je čudna i neobična. Infektolozi uočavaju dvije faze: infektivnu i imunološku. Danas je to dosta detaljno eleborirano i čuli smo niz novih elemenata. Isto tako, postotak rehospitalizacija je značajan što ukazuje da trebamo biti odgovorni”, kazao je i naglasio važnost ranijeg dolaska u bolnicu.

Dotaknuli su se i gospodarskih aspekata pandemije.

“Ne znači nužno da su strože mjere i učinkovitije, ne samo sa ekonomskog nego i sa zdravstvenog efekta”, kazao je Beroš.

Potvrdio je da se govorilo i o propusnicama.

“Ako se bude nešto donosilo, bit će na županijskom nivou”, rekao je Beroš odgovarajući na pitanja.

Premijer je na sjednici Vlade najavio da će Nacionalni stožer sutra objaviti nove mjere koje se uvode od idućeg tjedna, a one koje su sada na snazi izvjesno je da će biti produljene.

“U pripremi su nove mjere, Stožer će ih objaviti sutra. Cilj je učiniti sve kako bi ove blagdane proveli na miran način. Borimo se za bolji siječanj. Potrebno je smanjiti mobilnost kako bismo u siječanj ušli na što bolji način”, rekao je premijer.

Od mjera koje su na stolu i koje bi se uvele od idućeg tjedna su međužupanijske propusnice te zabrana okupljanja osoba iz više od dva kućanstva.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari