ZAŠTITA NA RADU

Bubaš o uvođenju testiranja na radu: ”To je rješenje za sve one koji se ne mogu cijepiti”

Foto: Pixsell

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a i koordinatorica za cijepljenje Marija Bubaš smatra kako je testiranje prilikom ulaska u ministarstvo za djelatnika prihvaćanje novi okolnosti. Napomenula je i kako postoje COVID potvrde, kako se cijepljenje provodi od prosinca prošle godine i kako se mogućnosti cijepljenja prilagođavaju i druge zemlje. 

Mjera zaštite na radu

”Model koji se spominjao ministar Beroš obuhvaća i činjenicu da postoji cijepljeni, da postoje oni koji nisu cijepljeni i oni koji ne mogu biti cijepljeni i svima njima će se na neki način omogućiti da dobiju COVID potvrde. Recimo oni koji ne mogu biti cijepljeni i koji nisu cijepljeni će se testirati”, rekla je Bubaš.

Više u videoprilogu RTL-a:

S aspekta povećanja sigurnosti na radnim mjestima, Bubaš poručuje kako bi cijepljenje po ministarstvima bila mjera zaštite na radu. Te stoga takva mjera ne bi trebala ići na trošak radnika.

Bubaš dodaje kako su opcija europski fondovi.

”Razmatra se da bi neki najraniji datum bio 15. kolovoza, ali zasigurno će se o tome još razgovarati i u tome će Ministarstvo zdravtsva biti  ‘pilot projekt’, da pokažemo da smo spremni na to. Odlučit će mjerodavni kada će se s tim započeti”, kazala je Bubaš.

”To će biti moguće tako da se provodi samotestiranje pod nadzorom u za to određenom prostoru. Na taj način će se to moći brzo napraviti. Nema smisla da osobe svaki dan prije posla trče u neki laboratorij ili Zavod za javno zdravstvo i opterećuju te resurse kada postoje sve bolji i bolji antigenski testovi”, pojasnila je Bubaš.

Samotest može očitati i onaj tko ga je napravio, nije potreban zdravstveni djelatnik. Nadzor će moći provoditi educirana osoba koju će poslodavac educirati, pojasnila je koordinatorica cijepljenja.

”To je jednostavno. Ako postoje brojni drugi samotestovi koje možete već godinama kupovati u ljekarni. Naravno pozitivni testovi se moraju evaluirati. Sad imate u firmama koordinatore za cijepljenje, to su osobe koje brinu da se zainteresirana osoba naruči za cijepljenje. A bit  će i jedna osoba koja će nadzirati da je to zaista uzorak pojedinog djelatnika”, rekla je Bubaš.

COVID potvrde

Ona vjeruje kako je uvijek moguće da se to napravi. Također dodaje da će se broj lokacija na koje se neće moći bez COVID potvrde proširiti i to se odnosi na privatni i na javni sektor. Izuzetaka nema. Mi najbolji dio dana provedemo na radnom mjestu i tamo susrećemo i kolege i klijente i tu treba povećati razinu sigurnosti.

”47 posto cijepljenih je prosjek Hrvatske  i već je devet županija bolje od tog prosjeka. Pretpostavljam da ćemo doći do 50 ili više posto na razini Hrvatske i da će se županije koje su ispod se dići do 50 posto. Zaista se predano radi, zdravstveni sustav i Vlada su učinili sve i u ogromnim količinama imamo cjepiva”, rekla je Bubaš.

Podsjetila je kako je to moguće vikendima, izvan uobičajenog radnog vremena i bez naručivanja. Podsjeća da je Pfizer registriran za dob 12+ i  da treba apelirati na roditelje.

”Govorila bi o cijepljenju tih dobnih skupina jer cijepljenje učenika implicira da škola to mora organizirati. Škola može biti prostor gdje će to biti provedeno, ali ne može biti organizator”, rekla je Bubaš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari