RED SE MORA ZNATI

ČiČiČi Cipelići! Pogledajte urnebesni prilog o cipelama državnog tajnika Uhlira

Uz pet pari svojih cipela Uhlir je napisao kako su uredno očišćene i složene cipele dio građanske kulture

Fotografije razbacanih i neuredno složenih cipela, šlapa i tenisica, bile su glavna tema golemog broja objava na društvenim mrežama. Dogodile su se kao reakcija na fotografiju savršeno ulaštenih i uredno posloženih cipela koju je objavio pomoćnik ministra graditeljstva Željko Uhlir.

Naime, uz pet pari svojih cipela g. Uhlir napisao je kako su uredno očišćene i složene cipele dio građanske kulture te kako je kroz građanski odgoj i obrazovanje potrebno kod mladih razviti red, rad i disciplinu.

Više u VIDEOPRILOGU:

Tako otprilike izgledaju nedjeljne večeri Željka Uhlira – barem ako je vjerovati njegovoj Facebook objavi. Poredao je pet pari uredno složenih i ulaštenih cipela pa poručio: sređivanje obuće dio je građanskog odgoja. Kad ne slaže cipele po Fejsu, Uhlir je pomoćnik ministra graditeljstva. A na račun njegovih cipelica, internet se dobro nasmijao.

Ovo je reklama za vraćanje služenja vojnog roka, a ne građanskog odgoja.

Ovog čak ni Maca Papučarica ne posjećuje.

Državni tajnik Al Bundy.

A mi smo provjerili krije li se neki Al Bundy i među građanima.

Laštite li vi svoje cipele? Što to znači točno?”

“Uzmem četku, uzmem kremu i namažem, poslije zglancam. I koliko dugo to već radite? Pa 40 godina već.”

“Ne glancate ih? Ne. Ostavim ih sa strane i to je to.”

Građanski odgoj još uvijek nije zaživio

“Važno je to zbog kiše i vlage. Čuvamo noge, čuvamo cipele.”

“Posebno laštiš cipele za ispite? Da, da budu posebno lijepe.”

Za ispite, za šetnju u grad, za vjenčanje. Cipele moraju sjajiti tako da vidimo svoj odraz u njima –  kaže nam postolar u čijoj se radnji lašti već 100 godina.

“Za fino laštenje cipele., kao što sam vidio na slici koju imate potrebna je krema mekana, ne nešto voskano i tvrdo. Jedna pamučna krpica i najlonska čarapa. To bi bila kratka varijanta za dobro ulaštenu cipelu. I dobijete krasan lijepi sjaj”, poručuje postolar Bruno Budiselić.

Lijepi sjaj održava se jednom tjedno. Postolar Bruno kaže nam, da za ovako dobro ulaštene cipele, treba sigurno sat vremena glancanja po cipeli.

“Ljudi nekad nemaju vremena pa donesu nama da to profesionalno sredimo. A ima ovako i gospodin sa slike, on je to stvarno dobro napravio”, kaže.

Malo je mladih koji lašte prije spavanja. Trebaju li o tome učiti u školama, i kakve veze red, rad i disciplina imaju s građanskim odgojem – pitali smo Nikolu Baketu koji je analizirao stanje, ideje i prakse građanskog odgoja.

“Uzrečica red rad i disciplina pripada nekim drugim vremenima, jer to je parafraza Lava Trockog tako da sa građanskim odgojem i obrazovanjem nema nikakve veze. Cipele u građanskom obrazovanju trebaju biti samo alat za odlazak na prosvjed ili na izborno mjesto ili neku drugu građansku akciju tako da nije bitno hoće li te cipele biti ulaštene ili će to biti tenisice”, poručuje Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Ali kako građanski odgoj još uvijek nije zaživio u velikoj većini hrvatskih škola, a i neće tako skoro još ima vremena da se laštenje ubaci u kurikulum – a profesor može biti i državni tajnik Uhlir.

“Jako dobro to izgleda. Mogli bi ga i zaposliti ako hoće”, poručuje Budiselić.

Darinka Trgo

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views