HRANA JE SVE SKUPLJA

Video | Cijene povrća i mesa rastu: Na jesen bi neke stvari mogle skočiti i za 20 posto!

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Dolazi se do računice da bi povrće do jeseni moglo koštati dvije kune više po kilogramu

Hrana je sve skuplja. Mnogi su primjetili da su cijene povrća porasle tijekom ljeta, a na jesen se očekuje i povećanje cijena mesa.

Također, izgledno je i da će mliječni proizvodi biti skuplji. Koji su razlozi za to i ima li i u ovoj COVID krizi lova u mutnom, kada su cijene hrane u pitanju?

Građane po džepu udaraju sve više cijene osnovnih namirnica. Najviše se to osjeti na mesu i povrću, a sve je jasnije da će na jesen neke stvari stajati i 20 posto više. Poskupljuje sve, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Ulje, jogurt, i nemam pojma što još. Meso? Sad ga bum kupil pa bum videl”, rekao je Ivan iz Zagreba.

“Sve je otišlo gore, najviše osnovne namirnice. Ulje mlijeko, to ško koristimo svakodnevno. Plaće ostaju iste, a namirnice poskupljuju”, izjavila je Nezi iz Zagreba.

“Neke namirnice su otišle, povrće najviše. A meso? To nisam tolko primjetio, najviše povrće. Meso uvijek kupujem jedno te isto”, rekao je Ivan iz Zagreba.

Iako nekima to prođe ispod radara cijene su već sada na visokoj razini.

Svinjski but košta 45 kuna, lungić 65, juneći but 66 kuna, a ramstek 55 kuna. No, od jeseni svo ovo meso, očekuje se, bit će i po 10 kuna skuplje.

Bilo da se radi o uzgoju svinja, junadi, teladi, svi proizvođači imaju isti problem – nikad veće cijene stočne hrane, više i za 70 posto.

“Cijena naše sirovine se već godinu dana nije mijenjala, a mi smo isto tako i proizvođači mesa, sa svih strana nas tuče ta nevolja oko cijene”, rekao je Igor Reštar, Odbor za mljekarstvo HPK.

Prema posljednjim podacima državnog zavoda za statistiku, ulja i masti bila su za 6,4 posto skuplja nego u isto vrijeme lani. u tom periodu, meso, mlijeka i jaja poskupjeli su od 0,5 do 0,9 posto.

Mljekari tvrde da porast cijena do jeseni građani i neće osjetiti.

“Sama cijena mlijeka bi trebala ići gore, međutim evo neki trendovi u zadnjih godinu dana pokazuju da cijena mlijeka lagano raste, ali ne kao kod drugih poljoprivrednih proizvoda”, izjavio je Reštar.

Tu je i problem povrća, uvozna paprika u trgovinama košta 15 kuna, kod nas će dozrijeti tek za mjesec dana i koštat će 7.

“To je tako s vremena na vrijeme, sve to ovisi o tome kad nečega ima ili nema, ali da cijene su sve skupa ipak nešto više”, poručio je Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Kad bi se napravio neki prosjek, dolazi se do računice da bi povrće do jeseni moglo koštati dvije kune više po kilogramu. Građani se nadaju da cijene neće i nakon toga ići gore, donose RTL Vijesti.

Matija Mlinarić/RTL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari