Čuvajte svoje i tuđe zdravlje: Evo što svi već od danas možemo početi raditi drukčije

Idi na originalni članak
Foto: RTL

Životne navike i modni dodaci za odlazak u grad i na posao polako se mijenjaju

Oglas

Suncem okupan Jelačićev trg, a u središtu Zagreba – bili su samo rijetki. Grad je poluprazan kao da smo u srpnju, a ne u ožujku. Životne navike i modni dodaci za odlazak u grad i na posao polako se mijenjaju.

Pogeldajte više u Videoprilogu:

”Mijenja se sve više i više”, kaže Jelica, a kada je pitamo što je promijenila, odvraća: ”Maske, rukavice, odnose s ljudima”.

“Nosite masku, što još radite?”, pitali smo Višnju, a ona nam odgovara: ”Perem ruke često, na posao još moram ići. Javnim prijevozom, zato nosim masku”.

Iako gradski autobusi i tramvaji voze redovito, ako je ikako moguće, dobro ih je ovih dana izbjegavati i na taj način zaštiti sebe i druge. Sigurno su bolji izbor pješačenje, bicikl ili osobni automobil.

Javni prijevoz još nema novu regulaciju prometa, ali ljekarne imaju. Pacijenti od jučer ulaze polako.

”Ljekarnika ima jako malo, ako se netko razboli u ljekarni, moramo je zatvoriti. Zato smo zamolili pacijente da stoje vani da u ljekarni koja je otvorena i stalno se prozračuje, da stoji samo jedan pacijent ili broj pacijenata koliko ima radnih im mjesta, tako da nema zaraze prema ljekarnicima ni prema pacijentima”, objašnjava predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

”Vidite da sam se udaljila na metar, a dezinfekcijska sredstva sam koristila i prije”, kaže Vuka.

Gradska kavana već je zatvorena, a uskoro bi mogli biti i ostali ugostiteljski objekti. Dakle, ne budemo li se sami odgovorno ponašali, na to će nas prisiliti zakon.

”Ne bojim se, pazim više nego inače, ali ruke uvijek perem. Sjeo sam, pazim da nisam u gužvi ni unutra gdje je previše ljudi”, kaže Marijan.

Ispraznili su se i trgovački centri. Dio njih već je skratio radno vrijeme. Neki se umjesto u 21 zatvaraju već u 18 sati.

”Mi moramo voditi računa da kupce opskrbljujemo i prehrambenim i higijenskim proizvodima tako da ne možemo centar zatvoriti u potpunosti. Mi smo uveli čišćenje svaka dva sata i prozračivanje i stavili dezinfekcijska sredstva”, objasnio je voditelj komunikacija u trgovačkom centru Marko Župan.

Posjetitelja je upola manje, kao i prometa. Dobro rade jedino drogerije i prehrambene trgovine. I da, odgovorno ponašanje nije samo kupnja prekomjernih zaliha hrane – dok ih plaćate, vodite računa o sebi i blagajnicama.

Strogih mjera u prehrambenim trgovinama još nema pa su kupci dok kupuju tone brašna i WC papira jedni pokraj drugih umjesto na metar udaljenosti.

POVEZANI VIDEO:

“Hrvatska je u trećoj fazi rata s koronavirusom, ali i građani su u svojim glavama u trećoj fazi”, kažu psiholozi.

”Nakon početnog šoka i nevjerice svatko je reagirao kako je mislio da treba. To su nekakve instinktivne reakcije. Sad polako početni šok prolazi i ulazimo u fazu kada nastojimo slušati upute stručnjaka”, objasnila je psihologinja i mentalna trenerica Ana Čerenšek.

Službene upute su dobili i stanari zgrada. Preporuke su da se uvede pomoć najugroženijim susjedima, odaberu najmlađi koji će im pomagati, a da stariji i ne izlaze iz stanova. Svojevrsno oružja u ratu protiv korone su i svakodnevne sitnice na koje možda i ne obraćamo pozornost. U zgradama umjesto dizala, ako možete, birajte stube.

Vijesti.hr

Exit mobile version