DALMACIJA U PLAMENU Požar se nezaustavljivo približava Splitu, u pomoć stižu i vatrogasci iz Primorsko-goranske županije

Ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević upozorila je građane u blizini požarišta da zbog gustog dima i prašine zatvaraju prozore i vrata kuća i stanova, da ne izlaze van ako nije nužno te da uključe klima-uređaj u prostoriji u u kojoj borave

Zbog požara koji je nakon ponoći buknuo u mjestu Tugare kod Omiša i proširio se na Srinjine prema Splitu za sav je promet zatvorena cesta Srinjine-Sitno Donje, doznaje se u ponedjeljak iz splitske policije.

Više vatrogasaca je ozlijeđeno u požarima širom Dalmacije. Situacija u Sitnom Donjem je vrlo opasna, vatra je između kuća, a nema vode ni struje.

Na stranici Global Forest Watch Fires objavljuju se interaktivne karte požara u svijetu, a između ostalih tu se nalaze i požari u Dalmaciji.

Poslijepodne je stigla informacija kako su na temelju zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske u ispomoć vatrogascima u mjesto Žrnovnica (Splitsko-dalmatinska županija) krenuli i vatrogasci iz Vatrogasnih postrojbi Rijeke, Krka i Opatije.

21:39 – Nadljudskim naporima gasitelji su branili trafostanicu na Kili od vatrene stihije.

21:25 – Apel gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare

– Sve hitne službe grada Splita ulažu nadljudske napore u zaustavljanju požara koji okružuje Split. Situacija s požarom koji je zahvatio istok grada je ozbiljna i pozivam sve građane da odmah uđu u svoje domove i zatvore prozore kako bi se zaštitili od posljedica dima, poručio je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara te nastavio:

– Apeliram na građane da samostalno ne kreću na požarišta nego da se stave na raspolaganje Javnoj vatrogasnoj postaji ili policiji koja će ih uputiti u daljnje aktivnosti, ovisno o raspoloživoj opremi i njihovoj spremnosti.

Dramatične snimke iz Splita: požar se nezaustavljivo približava gradu

S obzirom da gori odlagalište otpada Karepovac molim građane s područja cijeloga Splita da ozbiljno shvate situaciju i ne izlaze iz svojih domova ako nije nužno. Zaštitite dišne puteve mokrim ručnicima i krpama, slušajte upute zdravstvenih radnika koje će biti emitirane putem medija i ozbiljno shvatite situaciju. Nema panike, ali odgovorno ponašanje svakog od nas je neophodno – poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

-Takoder ih pozivam da ne koriste vozila, pogotovo da izbjegavaju glavne gradske prometnice i one koje povezuju bolnice s opožarenim dijelovima grada kako bi vozila hitnih službi mogla neometano prolaziti. Svaka minuta je bitna, stoji u pozivu splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare građanima Splita.

Ukoliko bude potrebe za smještajvećeg broja evakuiranih osoba pripremit će se dvorane za smještaj u koordinaciji s Gradskim društvom Crvenog križa, obavijestio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Stožeri zaštite i spašavanja Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije uskoro će održati zajedničku sjednicu.

21:15 – Torcida se okupila na Splitu 3 i krenula u spašavanje Splita i okolice.

FOTO: Splitski dnevnik

21:01 – Pripadnici Oružanih snaga RH iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH, njih 49, te četiri teretna vozila, iz vojarne “Sv. Nikola” u Splitu, upućeni su danas, u ponedjeljak, 17. srpnja 2017. godine, na zadaću pružanja potpore pripadnicima vatrogasnih postrojbi koji su angažirani u četvrti Kamen Split na gašenju požara.

Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, angažirane su cijeli dan u gašenju požara na više požarišta u Dalmaciji.

21:00 – Ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević upozorila je građane u blizini požarišta da zbog gustog dima i prašine zatvaraju prozore i vrata kuća i stanova, da ne izlaze van ako nije nužno te da uključe klima-uređaj u prostoriji u u kojoj borave.

U slučaju nužnog izlaska na otvoreno, ističe dr. Ninčević, nos i usta obvezno treba prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom. Poseban oprez potreban je za kronične plućne i srčane bolesnike i malu djecu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije preporučuje svima koji mogu napustiti stanove i kuće da to i učine. S obzirom na izrazito gust dim koji se širi i na udaljenija područja, upozoravaju se svi građani na širemu splitskom području na povećan oprez i odgovorno ponašanje. Upozoravaju se i vozači na dodatni oprez zbog smanjene vidljivosti.

20:57 – Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara potvrdio je u ponedjeljak navečer kako je od ministra obrane Damira Krstičevića zatražio pomoć Hrvatske vojske u splitskom naselju Kamenu kako bi zaustavio prodor vatrene stihije iz smjera odlagališta otpada Karepovca prema tom naselju.

“Odlagalište Karepovac već gori te je na putu prema naselju Kamenu 50 vojnika koji će pomoći da se zaustavi širenje požara iz smjera Karepovca prema naselju Kamenu”, rekao je večeras za Hinu Krstulović Opara. Po njegovim riječima, trenutačno je najkritičnije kod mjesnog groblja, u blizini Kamena, gdje prijeti vatrena stihija.

20:56 – Požar se žiri prema izvoru Jadra. Ako uhvati postrojenja, cijelo područje ostat će bez vode.

20:37 – Ne smiruje se požar na nekoliko desetaka kilometara dugoj vatrenoj liniji, od Omiša do Splita, a kako se približava kraj dana, vatra se približava i splitskom odlagalištu otpada Karepovcu, do kojeg je udaljena samo kilometar, doznaje se večeras od splitskih vatrogasaca.

20:30 – Požar se sve više približava Splitu. Kako doznajemo, evakuiran je City Centar!

20:29 – Pripadnici Torcide stavili su se na raspolaganje glavnom vatrogasnom zapovjedniku.