Vozači, stvaranjem koridora za hitnu pomoć spašavate život unesrećenog!

Foto: Riječanin

U edukaciju vozača krenuli su policija, vatrogasci, Hitna i Hrvatske autoceste

“Hitni koridor spašava život” – naziv je kampanje kojom interventne službe upozoravaju vozače na važnost osiguravanja prolaza kako bi što prije stigli na mjesto nesreće.

A dobro znamo što mnogi u kolonama i gužvama rade – ili ne propuštaju nikoga, ili zaustavni trak koriste za nastavak putovanja i pretjecanje. U edukaciju su krenuli policija, vatrogasci, Hitna i Hrvatske autoceste.

Hitna pomoć često se mora probijati kroz gužvu među vozačima koji se ponašaju vrlo ignorantski iako u trenucima kada sekunde život znače takvo ponašanje vozača ne bi smjelo postojati jer hitni koridor interventnim službama jamči brži dolazak na mjesto nesreće i brže pružanje pomoći.

”Svaki takav događaj izaziva interes ljudi i njih zanima što se dogodilo i ne razmišljaju o tome da je iza njih netko tko treba spasiti život, ugasiti požar, izvući osobu iz vozila”, upozorava Goran Medić, pomoćnik načelnika 2. policijske postaje Zagreb.

Stvaranje hitnog koridora propisano je zakonom, a formira se tako da se vozila pomaknu što više u lijevu i desnu stranu i oslobode prolaz kroz sredinu.

Ipak, vozači na hrvatskim cestama toga se često ne pridržavaju.

”Mi nekad kroz prozore, mimikom, rukama i svim pomoćnim sredstvima navigiramo ljude kamo da se pomaknu i naravno da nas to usporava u cijelom procesu”, istaknuo je Perica Vucelić, Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije.

A ne bi trebalo jer ako stradali do bolnice stignu u zlatnom satu šanse za preživljavanje su 85 posto veće.

Najviše problema nastaje u tunelima o čemu svjedoči i nedavni slučaj kada se tunelu Sveti Rok zapalio automobil.

”Problem je bio što ostala vozila nisu ostala na licu mjesta i napravila sigurnosni koridor. Oni ne da se nisu razmaknuli, već su se u kontra smjeru išli okretati i spašavati svoja vozila”, podsjetio je Milan Ročak, zapovjednik vatrogasne postrojbe HAC-a.

U edukaciju vozača krenuli su zajedno policajci, vatrogasci i hitna jer hitni koridor za vozača je samo mali pomak lijevo ili desno, a za stradale put prema životu.
Zorana Čičak

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari