DRŽAVA IM DALA „3. MAJ“… A sada stigla i jamstva Vlade – no problemi u „Uljaniku“ tek počinju?

Uljanik. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Štrajka u Uljaniku vjerojatno neće biti, Đino Šverko u RTL Direktu poručio: ‘Problemi tek počinju. ‘Ohrabruje što Uprava tvrdi da će u roku od 48 sati kod banaka osigurati sredstva da plaće budu isplaćene. Ako one ne budu isplaćene u srijedu ili eventualno u četvrtak, onda mi u petak aktiviramo štrajk’

Za razliku od Petrokemije i sisačke rafinerije, najveći suvlasnici Uljanika su njegovi radnici, pa je tim zanimljivije čuti što na sve ovo kaže Đino Šverko iz Sindikata metalaca koji djeluje u Uljaniku.

G. Šverko, evo jamstvo je odobreno, plaće će biti isplaćene jesu li time završili svi vaši problemi?

Naravno da nisu, možemo reći da će tek početi. Mi očekujemo nakon što nam bude isplaćena plaća razgovarati o restrukturiranju. To je nužan preduvjet kako se Vlada postavila, morat ćemo naći strateškog partnera, a onda ćemo ići dalje u restrukturiranje.

Kažu da će u restrukturiranju višak biti 1600 radnika. Je li to prihvatljivo?

Mi mislimo da su to preuranjenje brojke. Ne kažem da neće biti tako, međutim, od kad smo doznali za program restrukturiranja, svaki program restrukturiranja nosi višak radnika, pa će biti i ovo.

Prije toga moramo vidjeti tko će biti strateški partner, s čime se misli baviti, u kom dijelu zadržava brodogradnju, pa ćemo prema tome vidjeti koliko će biti radnika viška ili koliko će ih ostati na ovoj lokaciji.

Kako je Uljanik uopće došao u ovu situaciju da nema ni za plaće, još prije par godina Uljanik se uvijek isticao kao primjer za sva ostala hrvatska brodogradilišta, radili ste specijalizirane brodove, na kraju krajeva s tom reputacijom, vam je država dala i riječki 3. maj?

Pa evo kažu da nismo nikad restrukturirani, što je istina. 2013. kad smo uzeli 3. maj za jednu kunu onda sami nismo bili restrukturirani, tj. nismo bili toliko financijski jaki da možemo pokrenuti tu proizvodnju na dvije lokacije. Možda nam je to pomoglo, a Uprava kaže, vjerojatno i je tako jednim dijelom, da smo kasno dobili radne dozvole. Puno je tu falilo radnika za napraviti tako obiman program, a imali smo sve složenije i sofisticiranije brodove kojima se namjeravamo okrenuti u budućnosti tako da je to jedan od razloga zašto smo došli u teškoće.

Danas se najavljivao se štrajk. Protiv koga biste štrajkali s obzirom da su radnici najveći vlasnici? Štrajkali bi protiv sebe.

Nisu to veliki kapitalisti, to su radnici koji drže 46-47 posto dionica. Ta brojka će se smanjiti kad dođe strateški partner. Radnici štrajkaju bili vlasnici ili ne jer nisu dobili plaću. Nama je uvijek Uprava ta koja mora dati plaću i mi štrajkamo protiv Uprave. Ovo od EK pozdravljamo što su nam odobrili jamstvo da se izvučemo iz krize.

O štrajku nema riječi?

Sutra se u 6.30 sastaje Štrajkaški odbor i tamo ćemo donijeti odluku. Mora biti oficijalna da idemo, kako ćemo donijeti vjerojatno da ne idemo. Ohrabruje što Uprava tvrdi da će u roku od 48 sati kod banaka osigurati sredstva da plaće budu isplaćene.

Ako one ne budu isplaćene u srijedu ili eventualno u četvrtak, onda mi u petak aktiviramo štrajk. Nećemo to zamrznuti za stalno nego ćemo biti spremni. Sve što smo dosada odradili nam je preduvjet da idemo u štrajk. Nadamo se da neće trebati kao što nam je ovo od EK došlo kao neki melem na ranu, ali vidjet ćemo kako će biti.

Zoran Šprajc

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari