EKSKLUZIVNA ANALIZA: Milanović ispao iz utrke za Pantovčak? Orešković ozbiljno puše za vrat predsjednici!

Nakon objave rezultata istraživanja CRO Demoskop o rejtingu stranaka i političara, kao i o tome čije kandidate građani žele poslati u Europski parlament, RTL ekskluzivno, u suradnji s Promocijom plus, donosi istraživanje o preferencijama kandidata u utrci za Pantovčak. Rezultate donosi i analizira Damira Gregoret.

Aktualna predsjednica, nakon četiri mjeseca kontinuiranog pada, počela je rasti. Da se predsjednički izbori održavaju sada, Kolindu Grabar Kitarović zaokružilo bi najviše ispitanika – 34, 5 posto (32,6 posto u ožujku). Dvostruko manje, 16,4 posto ispitanika, bira bivšeg SDP-ova premijera Zorana Milanovića koji bilježi pad potpore (19,7 posto u ožujku). Isto se događa i bivšoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Dalija Orešković je na 10,7 posto potpore (12,5 posto u ožujku). A možemo vidjeti da ni zbrojeni glasovi Orešković i Milanovića ne bi ugrozili prvu poziciju aktualne predsjednice.

Povratnika u SDP i bivšega predsjednika Ivu Josipovića ponovno za predsjednika želi nešto više ispitanika nego prošlog mjeseca, njih 8,1 posto (7,2 posto u ožujku). Čelniku Živog zida, Ivanu Viliboru Sinčiću, također raste potpora. Unatoč padu rejtinga stranke sada je na 5,7 posto (4,9 posto u ožujku). Zagrebački gradonačelnik koji je već jednom izgubio u bitci za Pantovčak, sada za to nema ozbiljne šanse. Milana Bandića u travnju bira 4,4 posto ispitanika (4,2 posto u ožujku).

Sličnu potporu ima i čelnik MOST-a Božo Petrov kojeg bira 4,2 posto (4,4 posto u ožujku). Tomislava Karamarka u odnosu na prošli mjesec bira upola manje ispitanika (3,6 posto u odnosu na 6,7 posto u ožujku), a bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je izrazio ambicije za treću sreću, podupire 3,3 posto ispitanika, iako ustavni stručnjaci tumače da to nije realna opcija.

Potpuno nova slika u drugom krugu

Drugi krug uvijek je nova bitka, pa iako je Milanović u prvom krugu drugi izbor, veće šanse protiv Grabar Kitarović ima Dalija Orešković.

Da se sučele Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, pobjedu bi odnijela sadašnja predsjednica. Nju bira 55,4 posto ispitanika (u odnosu na 52,9 posto iz ožujka), dok je za Milanovića njih 38,6 posto (u ožujku 40,8 posto). Neodlučnih je 6,0 posto tako da oni ne bi promijenili pobjednika. I ovdje je vidljiv rast potpore predsjednici uz istodobni pad Milanovića.

A ono što se iščitavalo i prošlih mjeseci i dalje se događa. Desetak posto SDP-ovaca radije bi odabralo predsjednicu nego svojega bivšeg stranačkog šefa.

‘Lijevi’ radije biraju Orešković

​U slučaju da se u drugom krugu nađu dvije političarke – pobjednica je ista, ali s Milanovićem Grabar Kitarović ima komotniju poziciju. U ovom srazu predsjednicu bira 51,8 posto, dok bi Daliju Orešković zaokružilo njih 41,6 posto. Neodlučnih je 6,6 posto, pa iako ne bi promijenili pobjednika, ovakva bi utrka bila napetija.

Gledano po biračkom tijelu, lijeve stranke i opcije očekivano češće biraju Orešković, ali čak četvrtina SDP-ovaca bi odabrala Grabar Kitarović.

Čini se da desnica manje zamjera predsjednici približavanje centru, ali pitanje je kako će, kada i ako prihvati Plenkovićevu ponudu o potpori HDZ-a, izgledati kampanja i pridobivanje cijelog političkog spekta, zamka u koju uvijek upadaju lovci na Pantovčak.

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 1. do 5. travnja 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske. Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Damira Gregoret

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari